Протести и блокирани пътища в страната, от "Автомагистрали - Черно море" с ултиматум

Работниците си искат заработените пари

20.08.2021 | 13:20 Редактор: Тодор Петров

Нов протест на служителите от пътностроителна фирма "Автомагистрали - Черно море". От дружеството имат да получават близо 37 милиона лева, 8 милиона от които са за заплати. Парите са за изпълнения ремонт на автомагистрала "Тракия". 

Тази сутрин те блокираха пътния възел на автомагистрала "Хемус" край с. Белокопитово, както и направленията към Русе и Търговище. Недоволството на над 800 служители продължава, след като вече седмица от началото на протестните действия пари към фирмата не са изплатени. 

Протест имаше и в Бургас. Работници от държавното дружество блокираха в 10:30 часа едното платно за движение на изхода на морския град към автомагистрала "Тракия". 

Служителите на фирмата са категорични, че протестите им ще продължат, докато парите, дължими от държавата, не бъдат изплатени. Работниците поставиха и ултиматум - ако средствата не постъпят в сметките на "Автомагистрали" до края на днешния ден, ще сезират прокуратурата и европейските институции.

 

Според служебния регионален министър Виолета Комитова - че пари няма е станало ясно още когато е подписан договорът. Затова Комитова насочи протестиращите към отстраненото ръководство на АПИ и бившия министър Петя Аврамова.

"Много се тревожа за протеста на тази фирма, и за това, че нямаме възможност да ѝ платим 36 млн., за които тя има претенции. Най-много се тревожа за работниците и за техните семейства. Обмисляме решение - месец по месец да намерим пари за заплатите и осигуровките на работниците", посочи Комитова.

Засега не е ясно откъде ще се намерят средствата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК