Политолози: ИТН се срива, Слави Трифонов обвини всички останали за провала

Коментар на Христо Панчугов и д-р Милен Любенов в "Денят ON AIR"

30.08.2021 | 21:44 Редактор: Здравко Черкезов

Крилете на третия мандат за съставяне на правителство са прекършени, а България се стяга за нови избори. Какъв бе ефектът от интервюто на Слави Трифонов?

"Очевидно видяхме един човек, който се опитва да обвини всички останали за провала да състави правителство. Това беше интервю, насочено изцяло към отговарянето на следващата предизборна стратегия. Нито едно от тези неща не отменя факта, че в една изключително сложна ситуация политиците за втори поредни избори няма да успеят да създадат правителство", заяви политологът Христо Панчугов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него заявката, че има нови хора, които ще правят нов тип политика, бе окончателно взривена след провала на 46-ото Народно събрание да излъчи правителство.

"Интервюто на Слави Трифонов беше кризисен пиар. Ден-два преди него "Маркет линкс" излезе със социологическо проучване, където се наблюдава сериозен срив на подкрепата за ИТН - някъде около 15%, какъвто бе и техният резултат от изборите на 4 април. Това интервю бе опит да се прехвърли отговорността на друго място, включително с клюки и пикантни теми", изтъкна от своя страна политологът д-р Милен Любенов пред Bulgaria ON AIR.

Любенов е категоричен: отговорността за провала на 46-ото НС е изцяло в ИТН и Слави Трифонов, които "направиха всичко възможно през последния месец и половина да няма правителство".

И така България отива на трети поред парламентарни избори. По думите на Панчугов една от причините за настоящата политическа криза у нас е именно неспособността на политическите лидери да "отворят" политически дневен ред.

"Нито един от лидерите на партиите, които се гласяха да управляват, не намери сили да каже защо иска тези хора в това правителство и в крайна сметка това правителство какво ще направи. В началото беше направен бегъл опит с "трите приоритета", които бяха толкова лишени от конкретика, че изглеждаше напълно несериозно", посочи политологът и допълни:

"Това са два парламентарни избора, в които нито един човек не успя да излезе и да обясни как изглежда политическата промяна. Това всъщност е най-тежката констатация, която трябва да направим в края на този парламент. Когато успеят да отговорят на българските граждани, едва тогава може да се търси някаква промяна в политическата ситуация у нас."

Според него, вместо политиците да питат гражданите "Кой е виновен?", те трябва да им обяснят какви са действията, които ще доведат до промяна на политическата обстановка у нас. 

Любенов, от друга страна, смята, че политическите лидери трябва ясно да заявят, че е нужна коалиция с подписано коалиционно споразумение.

"Заявката да кажеш: Аз искам министъра на правосъдието или на социалната политика, е напълно естествена и нормална. Прави се в редица европейски страни и ми е странно, че въобще се обсъжда. Останалите партии - ДБ, ИБГНИ и БСП, трябва ясно да заявят за следващите избори, че ще се прави коалиция с коалиционно споразумение и всяка една от тези партии ще търси представителство", коментира политологът.

Панчугов е на мнение, че изборите не са вредни сами по себе си, но отговорността за тях е в политиците, а не в гражданите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
сульо
преди 2 години
Герберастките *** са в бойна готовност предвождани от вожда си Тиквун с една цел да се върне на бял кон в джипката. Но клоуна боко няма да се върне никога повече. Американците знаят че той е перач на мафията в българия. Сигнализирай за неуместен коментар