Радев с остър тон към партиите: Страната е в криза, няма нужда от още избори

Президентът посочи, че винаги е готов да състави нов служебен кабинет

28.08.2021 | 13:50 Редактор: Жаклина Иванова

След връчването на последния трети мандат и след сигналите, че рeдовен кабинет няма да има, президентът Румен Радев втвърди тона към партиите. Радев отново призова за съставяне на редовен кабинет и да не се стига до поредни извънредни избори.

"Политиката е отговорност. Крайно време е партиите да го осъзнаят и да не абдикират. Системното бягане на партиите ще бъде санкционирано на следващи избори", посочи Радев.

Президентът заяви, че страната е в криза и няма нужда от още избори. Според него партиите са длъжни да постигнат консенсус.

"Очевидно сме в криза, след като за втори път не може Народното събрание да състави Министерски съвет. Проблемът е бягството от отговорност. Това е тяхна отговорност", добави той.

Радев се обяви и против избори 2 в 1.

"Но трябва да отчитаме, че е нужно да следваме духа на нашата Конституция. Досега не е имало смесване в едно на парламентарни и президентски избори", каза още държавният глава.

Радев заяви, че винаги е готов да състави нов служебен кабинет, но отказа да каже дали, ако се стигне до следващ, той отново ще бъде оглавен от Стефан Янев, както и дали министри от сегашния ще влязат в състава му.

Президентът коментира и слуховете, че министрите Кирил Петков и Асен Василев ще имат свой политически проект.

"Служебните министри са хора експерти, с авторитет и свободна воля. Не мога аз да им кажа - правете партия, не правете, отивайте в редовно правителство", уточни президентът.

И все пак, ако се стигне до нови избори, Румен Радев посочи, че ще се търси баланс между цената на отделните изборите и между това избирателите да гласуват в 3 поредни недели.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 1
Мдаа
преди 2 години
Радев в нервен панически страх от нови избори, защото знае какъв крах го чака на тях ! Сигнализирай за неуместен коментар