Радев: Време е партиите да поемат отговорност, бягането от нея ще доведе до санкции

"Системното бягане от отговорност ще доведе до това на следващи избори тези партии да бъдат санкционирани", посочи президентът

28.08.2021 | 10:41 Редактор: Жаклина Иванова
Радев: Време е партиите да поемат отговорност, бягането от нея ще доведе до санкции

"Президентът по Конституция има право да решава на кого ще връчи третия мандат. Ако сте чули моето изявление при връчването на мандата, трябва да сте ме разбрали. Политиката е най-вече отговорност. Крайно време е парламентарно представените партии да осъзнаят своята отговорност. Системното бягане от отговорност ще доведе до това на следващи избори тези партии да бъдат санкционирани", заяви президентът Румен Радев в Рудозем.

"Длъжни сме да мислим рационално - какви ще са последствията за хората, ако партиите не стигнат до споразумение. Докога хората ще чакат за решаването на елементарни въпроси? Колко избори трябва да преминем, за да разберем, че без диалог не става? Колко е нужно, за да разберем, че без коалиция не става?", попита Радев.

На въпрос дали някои от служебните министри ще станат част от следващото правителство, президентът посочи, че първо трябва да се запознаят с приоритетите. Радев отказа да коментира възможностите за следващо служебно правителство, като подчерта, че на дневен ред е реализацията на редовен кабинет. Относно Стефан Янев, държавният глава уточни, че той многократно е доказал, че е стабилен като премиер, предаде БГНЕС.

"Най-важното е да се укрепи здравната система, така че всеки българин, който се нуждае от преглед, има нужда от болница, да го получи. Смятам, че служебното правителство работи много добре в тази посока. Тези допълнителни ваксини са по сключени предварителни договори от предишното правителство, който е международен и трябва да се спазва", каза още Радев.

Относно ваксинацията, президентът очаква единен призив от специалистите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК