Радев връчи мандата: Честните хора в БСП са гарант за съставяне на правителство

Ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство, каза Корнелия Нинова

27.08.2021 | 09:45 Редактор: Десислава Атанасова

Президентът Румен Радев даде на БСП последния шанс за съставяне на кабинет в 46-ия парламент.

"Избрах да връча мандата на БСП, защото партията изповядва ценностите свобода и солидарност, съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет", заяви Румен Радев.

В левицата държавният глава видя гарант, че третият мандат ще бъде използван за обединение около ясни ценности и познати политически фигури.

"Вярвам,  че тези хиляди честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, около отчетлив политически профил. Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна формула при съставянето на кабинет няма как да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел", допълни още президентът. 

А лидерът на БСП Корнелия Нинова обеща да положи всички усилия за съставяне на кабинет. 

"Ние разбираме отговорността, която поемаме. Ще гарантираме в следващите месеци стабилност на България и сигурност на българските граждани", подчерта тя.

Опит за разговори БСП ще направи с протестните формации. Мисията за редовен кабинет обаче изглежда обречена след заявката на две от партиите, че няма да подкрепят правителство на левицата.

"Ние сме пред два избора - да съставим редовен кабинет или да отидем на нови избори. Имаме аргументи защо трябва да има редовен кабинет", отбеляза лидерът на БСП.

А за съставянето на редовен кабинет държавният глава даде на левицата седмица.

"Уточнихме при президента и мнението на проф. Друмева – все пак има срокове. Трябва както и президентът ни заяви току-що – в следващия петък да дойдем при него с премиер", посочи Нинова.

От БСП оставят отворен въпроса за участие на настоящите служебни министри в техен проектокабинет.

Повече вижте в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК