България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гуцанов, БСП: ИТН ще седнат на масата за преговори, избирателят иска обединение

Социалистите не искат нови парламентарни избори

27.08.2021 | 08:34 Редактор: Десислава Атанасова

Президентът връчва третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че ще търсят консенсус. Как и с кого ще преговарят, след като ИТН категорично отказаха подкрепа?

Ще проведем разговори с всяка една от политическите партии, без ГЕРБ, така че всяка партия да каже своите виждания, за да се избере един кабинет на съгласието. Считам, че думата е консенсус и диалог. Това заяви в "България сутрин" депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Надяваме се да има преосмисляне на политическите партии. Но в момента е много по-важно какво ще се случи в страната, отколкото какво ще се случи с партиите. Ще направим всичко възможно да подходим държавнически. Фактът, че ние не искаме да посочим кой да е министър-председател и министри, колко по-голям компромис да направим. Не е време за собствено его и всеки да се доказва кой е по-по-най. Надявам се, че БСП ще бъдем тези, които ще дадем старт", подчерта Гуцанов. 

Според него, всяка една от политическите партии е отговорна пред хората, а "хората искат обединение". 

"Такива ли неща искаме да продължават да се случват - ние искаме пречиствателни станции, а в света купуват билети за Луната. Участвах в разговори с ИТН и се покриха голяма част във вижданията ни. Затова смятам, че те ще подходят сериозно и ще седнат на масата за преговори. Ако всяка една политическа партия е отговорна пред хората, сега е времето да го покаже. Два пъти избирателят показва, че не дава на никоя политическа партия, и на БСП, да управлява държавата, а иска да има обединение", смята депутатът от БСП.

Той очерта профила на бъдещия премиер.

"Нямаме име. Трябва да бъде равноотдалечен от всички парти и да бъде авторитет, да може да изведе Министерския съвет през всички изпитания", посочи той.  

Данните от най-новите социологически проучвания сочат, че ще има по-голяма избирателна активност, от БСП обаче не искат нови избори. 

"БСП вдигаме нашите проценти, партиите са с изравнен рейтинг, какво ще промени това и докога ще лазим по нервите на хората? Ако има избори, по-добре е да бъдат 2 в 1, за да се спестят средства. Силно се надявам, че егото ще остане назад. След като тази партия на 130 години разбира какво предстои, нека всеки направи този жест за добруване. Ние не искаме да се ходи на избори", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Борислав Гуцанов.

И отново подчерта категоричната подкрепа на столетницата към президента Румен Радев. 

"Ние подкрепяме Румен Радев, ние го издигнахме преди 5 години. Не сме искали от президентската институция нищо и така е редно. БСП го подкрепиха, но не ние сме го направили президент и затова даваме отново тази подкрепа", каза още депутатът от БСП.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК