Не са големи шансовете за правителство с мандат на БСП

При предишния парламент от левицата върнаха веднага папката на Радев

26.08.2021 | 17:47 Редактор: Здравко Черкезов

Президентът ще връчи третия и последен проучвателен мандат за правителство на БСП. Това ще стане утре. Шансовете за кабинет от последния опит обаче не са големи. 

От левицата погледнаха на възможността положително. 

"Знаем си тежестта като ПГ – трета сила с 36 депутати. Така ни подреди народът. Никой не може да създаде кабинет сам, затова ще проявим разум и диалогичност към другите партии на протеста", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

От партията на Трифонов обаче нито ще участват в управление на БСП, нито ще подкрепят техен проект за правителство. 

"Казусът е повече от ясен. Мандатът отива в БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях. В политиката има известна доза дипломация, тоест едни разговори не биха нито навредили, нито променили по някакъв посоката на действие на "Има такъв народ", посочи зам.-председателят на ИТН Филип Станев.

Дали ще седнат на масата на разговори с левицата тепърва ще решават и от "Демократична България", които също са категорични, че няма да подкрепят кабинет на БСП. 

"Много е ясна нашата позиция по отношение на червената линия. Аз продължавам да се питам, когато някой е взимал решение нещата да се структурират така, как са си представяли хода от тук нататък? Включително и президентът?!", отсече съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

Готови за консенсус с БСП са единствено от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

"Разочарование няма място в политиката. Това е за бразилските сериали. Ние сме казали, че ще положим добронамерени усилия, защото е подигравка към избирателите да бъдат пращани на избори. Без да има яснота, след като същите играчи ще бъдат върнати в парламента, какво ново ще им се е случило през два месеца? Мозъчна операция?", пита Арман Бабикян. 

И докато с протестните формации ще бъде търсен диалог, то с ГЕРБ и ДПС преговори няма да има. 

БСП получава третия мандат за съставяне на кабинет от Румен Радев за втори път. При предишния парламент обаче от левицата върнаха веднага папката на президента.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК