България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нови избори: Какво предвижда Конституцията и кога ще бъде разпуснат парламентът?

"Президентът трябва да обяви датата за парламентарния вот", посочи д-р Орлин Колев

03.09.2021 | 08:44 Редактор: Жаклина Иванова

14 ноември ще е датата на изборите за президент. Това решиха депутатите в пленарната зала със завидно мнозинство. Какви са следващите стъпки по Конституция?

"Конституционният законодател е достатъчно ясен, въпреки че не е поставил срокове. Той не е поставил срокове при връчване на мандат от страна на президента, така не е поставил и срокове, в които следва той да разпусне Народното събрание след третия неуспешен опит за образуване на правителство", заяви преподавателят по Конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" д-р Орлин Колев в ефира на "България сутрин".

По думите на експерта по Конституционно право, липсата на срокове не означава, че може безкрайно да се продължи разпускането на Народното събрание. Той добави, че в този смисъл се намесва Конституцията на "разумния срок".

"Ще дам пример с мандата на БСП. Няма по Конституция срок, в който следва да бъде върнат мандатът. Но г-жа Нинова обяви, че ще го върне на 7 септември. В момента, в който стане ясна възможността за образуване на правителство, той следва да депозира това свое желание или пък да депозира отказа си от образуване на правителство, когато това е невъзможно. Няма срок и за президента, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание", обясни д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Преподавателят по Конституционно право изтъкна, че отговорността за продължителността на срока, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание, се пада на президента. И добави, че бавенето не може да продължи дълго предвид ситуацията, в която се намираме.

А относно това в какъв срок след разпускането на НС президентът трябва да обяви датата за парламентарните избори, Колев уточни, че има двумесечен срок от момента на предсрочното прекратяване на мандата на съществуващото Народно събрание.

"Даден е двумесечен срок, в който следва президентът да определи датата за следващото НС. Тя се определя с указа, с който се разпуска НС", каза още събеседникът.

Експертът по Конституционно право коментира, че държавата няма как да остане без управление.

"В този случай президентът може да остави същия служебен кабинет, но трябва да има нов указ, с който да обективира волята си - дали ще гласува доверие на същите министри или ще направи изменения", категоричен е Колев.

Преподавателят по Конституционно право каза още, че няма значение дали изборите за парламент и президент ще бъдат в един или няколко дни - и при двата случая ще бъдат еднакво легитимни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК