Искате ли да избегнете водещата причина за смърт в САЩ? Ако да, струва си да обърнете внимание на кръвното си налягане.
Сърдечните заболявания са най-честата причина за смърт в страната, а високото кръвно налягане е един от основните рискови фактори за тях.
Добрата новина е, че кръвното налягане е нещо, което можете да контролирате чрез хранене, физическа активност и, при необходимост, медикаменти. Може би вече знаете основите на здравословното хранене за поддържане на сърдечно-съдовата система: знаете, че мазни меса като бекон и наденица не са най-добрият избор за закуска и че е добре да ограничавате газираните напитки, включително диетичната сода.
Яйцата полезни ли са за сърцето?
Знаете също, че храните, богати на антиоксиданти (като плодове, зеленчуци и растителни протеини), подпомагат здравето на сърцето, докато червеното месо може да има обратен ефект.
И все пак, има някои храни, за които ефектът върху кръвното налягане и сърдечното здраве е по-неясен. Яйцата са един такъв пример.
Ако имате високо кръвно или искате да го избегнете, трябва ли да избирате белтъци вместо цели яйца? Безопасно ли е да се ядат яйца всеки ден, или това би повлияло негативно на сърцето ви? Кардиолог отговори как яйцата влияят на кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания.
Ако обичате яйца, няма нужда да се отказвате от тях заради здравето на сърцето. Д-р Дебора Съндлоф обяснява, че яйцата могат да бъдат част от сърдечно-здравословна диета, стига да се консумират умерено.
"За хора с хипертония умерената консумация на яйца - до едно яйце на ден, изглежда безопасна като част от здравословен хранителен режим", казва тя, добавяйки, че ползите от яйцата са най-силни, когато са част от цялостно здравословно хранене, като DASH или средиземноморската диета.
"Ефектът на яйцата върху сърдечно-съдовата система зависи силно от цялостния хранителен режим, като ползите са най-очевидни, когато яйцата са част от диети, богати на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, и с ограничение на преработени храни и червено месо", обяснява д-р Съндлоф, цитирана от Parade.com.
Диета, наситена с мазнини
Например, човек, който яде яйца с бекон или наденица и цялостната му диета е висока на наситени мазнини, вероятно ще има различен резултат, отколкото някой, който яде яйца в омлет с зеленчуци и основно се храни с хранителни, богати на нутриенти храни.
Попитана дали хора, които закусват по две или три яйца, ще имат проблеми със сърцето, д-р Съндлоф отговаря, че това не се препоръчва при хипертония: "Ако сте здрави, вероятно няма да има проблем".
Според научно изследване от 2025 г., публикувано в Proceedings of the Nutrition Society, консумацията на две яйца дневно не е повишила LDL холестерола, стига цялостната диета да е ниска на наситени мазнини. Това е още един пример защо контекстът е важен: една конкретна храна не определя здравето ви сама по себе си. Важно е да се разглежда в контекста на цялостния хранителен режим.
С други думи, ако диетата ви подкрепя сърдечното здраве и консумирате яйца умерено, можете да ги ядете без да се притеснявате, че увеличавате риска от сърдечно-съдови заболявания.
Как консумацията на яйца влияе на кръвното налягане?
"Повечето данни сочат, че умерената консумация - до едно яйце на ден, не повишава значително кръвното налягане и дори може да се свързва с по-ниско налягане при някои хора. Връзката обаче варира в зависимост от населението и хранителния контекст", казва тя.
Според анализ от 2020 г., публикуван в Current Hypertension Reports, който разглежда проучвания върху яйцата и кръвното налягане с общо 748 участници, дори консумацията на до три яйца на ден едва ли ще има значителен ефект върху кръвното.
Изследователите установяват, че яденето на едно до три яйца дневно не е свързано с големи промени в налягането.
"Холестеролът е основният механизъм, чрез който консумацията на цели яйца може да влияе на сърдечно-съдовата система. Що се отнася до кръвното, доказателствата не показват ясна разлика между белтъци и цели яйца, тъй като повечето изследвания разглеждат консумацията на цели яйца", допълва тя.
Тя посочва, че ако имате висок холестерол, консумацията на белтъци може да бъде добра промяна, тъй като белтъците не съдържат холестерол, докато жълтъкът съдържа около 186 mg на яйце.
Ако холестеролът ви е нормален, тя препоръчва да ядете цели яйца, защото жълтъкът съдържа полезни вещества като холин, фолат, витамин D и витамини от група B.
Когато става въпрос за яйца и кръвно налягане - контекстът е всичко. Ако диетата ви подкрепя здравето на сърцето, няма нужда да се отказвате от яйца. Както във всичко останало, умереността е ключова.
Снимка: Pixabay
Европа може да разчита само на себе си, загуби САЩ като приятел в нужда
Как да развиваме любовта си, когато приоритетите се променят?
Кейти Пери и Трюдо с първи общи кадри в Instagram
Холтерите като устройства за дистанционен мониторинг
Хранителен режим при атеросклероза
Как влияе на психиката работата от вкъщи?
Инсулинова резистентност и метаболитен синдром – как са свързани?
Кога ще се случи следващото лунно затъмнение
Метеорният поток Геминиди ще достигне своя връх в нощта на 14 декември
Единствена по рода си: В Индонезия се роди бебе от вида гигантска панда
Учените са изумени: Кометата 3I/ATLAS носи ключова за живота молекула
Вдигат учителските заплати с 10 процента
Николай Младенов ще управлява изпълнителния комитет за Газа
Зверско убийство на сина на зам.-кмета на Харков във Виена
Тарикати продават стартови пакети евро от по 20 лева за 50
Мъж е в кома след тежък побой пред магазин
Кадър на деня за 8 декември
Новата доктрина на Тръмп го потвърждава - Европа е сама
Google ще представи първите AI очила с Gemini през 2026 г.
Ще се докажат ли хуманоидните роботи в реална производствена среда извън тестовете