Кимчи прави чудеса за имунитета

Обикновено се овкусява с чесън, лют пипер, джинджифил, зелен лук и сол

07.12.2025 • 22:30 Редактор:
Сподели във Facebook Изпрати в Mesanger Изпрати в Mesanger
Кимчи прави чудеса за имунитета
Кимчи прави чудеса за имунитета

Кимчи е традиционен корейски продукт, приготвен основно от ферментирали зеленчуци - най-често китайско зеле и репички. Обикновено се овкусява с чесън, лют пипер, джинджифил, зелен лук и сол.

Има влияние върху полезните бактерии в червата

Пикантното зеле може да се консумира както като гарнитура, така и като основа за супи, пържени оризови ястия, палачинки и други ястия. Хората го харесват не само заради специфичния му вкус, но и защото може да има положително влияние върху полезните бактерии в червата и върху общото здраве.

Ново изследване показва, че кимчито може да подпомага и имунната система.

В проучването участниците са били разделени на три групи - една плацебо и две групи, които приемат капсули с два различни вида кимчи на прах (изсушено чрез замразяване кимчи, поставено в капсула).

Единият вид кимчи е ферментирал по естествен начин с микроби от околната среда, а другият вид е ферментирал с определена, подбрана бактериална култура.

Резултатите показват, че кимчито влияе на имунната система по специфичен начин. То засилва активността на т.нар. антиген-представящи клетки – клетки, които "поглъщат" патогените, разграждат ги и показват части от тях на повърхността си, за да сигнализират на помощните Т-клетки да реагират срещу конкретния нашественик.

Въздействието върху Т-клетките

Кимчито също така засилва активността на някои гени, които подпомагат имунните клетки да изпращат по-ясни сигнали към Т-клетките.

Освен това се наблюдават промени и в самите Т-клетки – те стават по-бързи и по-организирани в реакциите си. Тъй като тези клетки ръководят имунния отговор, това означава, че цялата имунна система е по-добре подготвена да се справя с инфекции.

Повечето други имунни клетки почти не се променят, което показва на учените, че кимчито действа най-вече върху помощните Т-клетки, без да активира цялата имунна система наведнъж. Това е важно, защото имунната система трябва да реагира силно на инфекции, но същевременно да избягва прекалено възпаление, което може да увреди тъканите.

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pixabay


Любопитно виж всички Виж всички
Четени виж всички Виж всички
Последни новини виж всички Виж всички