Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Логопедия.бг организира за пети път кампанията за безплатни консултации с логопеди

Тя е под наслов "Провери, за да знаеш"

10.02.2023 | 19:30 Редактор: Михаела Димитрова

И тази година Логопедия.бг организира за пети път кампанията за безплатни консултации с водещи специалисти логопеди. Кампанията е под наслов "Провери, за да знаеш" и се фокусира върху създаването на навици на регулярни консултации с логопед, а Bulgaria ON AIR е медиен партньор на инициативата. 

"Кампанията е, за да може тази година да наблегнем върху това да се създадат навици на родители за регулярни консултации с логопеди. Идеята е да може да се проследи езиково-говорното развитие в ранна детска възраст и да се създаде превенция на риска от изоставено в комуникативното развитие", заяви Таня Иванова в "Директно".

Тя подчерта, че всеки един родител, който има някакво притеснение, че развитието на детето по някакъв начин може да има проблеми, може да се възползва от безплатните логопедични консултации. 

Тази година различното в кампанията е, че тя ще обхваща 116 логопеда в 35 града от цялата страна. Периодът е от 12 февруари до 11 март, когато ще завърши кампанията, ще има и логопеди, които ще консултират до края на месеца. "Различното е, че кампанията завършва с първите награди "Логопед на годината", които ще се състоят на празнична церемония", допълни Таня Иванова.

"Най-честото, което споделят родителите, е, че децата не говорят. Те разбират инструкции, могат да изпълняват поръчения, но не говорят. По някакъв друг начин изразяват своите нужди чрез подръпване, посочване, понякога и чрез гневно поведение, тъй като биват неразбрани. Все по-често излиза на преден план екранното време, което децата прекарват, по-лесният достъп до устройства и семейното време остава едно много малко, в което обръщаме внимание на децата, до поговорим с тях, да споделим", коментира още Иванова.

По нейни думи оставането на децата вкъщи по време на пандемията е повлияло на тяхната социализация. "Това доведе до поведенчески промени, които се отразяват на всичко - на съня, На детското развитие, на качеството на храната и на ограничената комуникация с другите. Децата учат чрез игра. Това затваряне и ограничаване нанесе много щети. Времето не може да бъде върнато назад, тъй като развитието на децата е сензитивно. Когато се пропусне даден етап, не може да се продължи нататък. Но пък с терапия, при която са включени родителите като партньори, може да бъде преодоляно до някаква степен."

Гледайте видео с целия разговор.