Казньов: ЕК ще предложи преразглеждане на шенгенските договори

Холандия разглежда възможността за създаване на нова зона за пограничен контрол

20.11.2015 | 16:44 Редактор: Мариета Иванова
Казньов: ЕК ще предложи преразглеждане на шенгенските договори

До края на годината Европейската комисия ще предложи преразглеждане на шенгенските договори, заяви френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, цитиран от BFMTV.

По думите му ревизията ще позволи да бъдат въведени системи проверки по външните граници на ЕС, включително и за европейски граждани, предава Агенция Фокус.

Казньов заяви още, че още тази година ще бъде одобрено създаване на поименен списък на пътуващите със самолет, който ще позволи запазване на данните на пътниците, които влизат и излизат от ЕС.

Възможността за създаването на нова зона за пограничен контрол обмислят и властите в Холандия, съобщи преди дни RTL.  Идеята е свързана със създаване на мини шенгенска зона, по чиито външни граници да бъде заложен по-засилен граничен контрол. В новата зона се предлага да влязат страните от икономическата група Бенелюкс- Белгия, Холандия и Люксембург, както и Германия и Австрия.

Вицепремиерът и министър на отбраната Люксембург Етиен Шнайдер коментира, че развалянето на Шенген няма да помогне в борбата с тероризма и ще заложи нова заплаха за европейската интеграция.