Европа залага на Турция, за да спаси Шенген

3 млрд евро и отпадане на визите за Турция срещу задържане на бежанците

13.11.2015 | 11:10
Европа залага на Турция, за да спаси Шенген

Европа сменя стратегията си по миграционна криза: вместо да разчита на собствени сили, вече очаква подкрепа от Турция, за да забави спешно и спре неуправляемия поток от бежанци през Егейско море срещу финансова помощ, съобщава АФП.

 

Още по темата

Планът

Турция и ЕК се споразумяха по план за действия по бежанската криза, включващ краткосрочни и дългосрочни мерки, одобрени от политическите лидери. Първоначалното споразумение бе постигнато след дълги разговори, водени от вицепрезидента на ЕС Франс Тимерманс и висши представители на Турция на 11 ноември в Анкара в резултат на тримесечни преговори, пише Хюриет.

Според плана Турция ще продължи да предоставя убежище на бежанците на своя територия, но ще получи финансова помощ от ЕС. Дойче веле съобщава за 3 млрд евро.

Предвиждат се и мерки за съживяване на преговорите с Турция за членство в ЕС и отпадане на визите за турските граждани в страните от Шенгенската зона. В замяна Турция ще започне да прилага договора за реадминисия на мигрантите.

 

Дойче веле съобщи, че в края на ноември или началото на декември ще се проведе среща ЕС-Турция. Новината дойде от срещата на лидерите на ЕС в Малта с представители на африканските страни по въпроса за бежанците.

"Влизаме в нова фаза - управление на кризата", каза Ангела Меркел

Германия е под натиск да спре бързо потока бежанци, който от лятото се насочи към Германия.

"Уверени сме, че могат да се осъществят взаимноизгодни отношения, които ще ни помогнат да се изправим срещу сегашната миграционна криза", каза президентът на ЕС Доналд Тукс, цитиран от ДПА.

Меркел изрази същия оптимизъм за постигане на сделка с Турция, която да помогне да се реши кризата. "Това е началото на дълъг процес", каза Меркел за предстоящата среща, цитирана от агенция EPD.

Темата за бежанците ще се обсъжда и на предстоящата среща на Г20 в Анталия, където се очаква среща между турския президент Ердоган и президента на ЕК Жан-Клод Юнкер.