АФП: балкански лидери единни пред бежанците преди срещата на ЕС

Юнкер иска всяка страна да задържа мигрантите си

24.10.2015 | 16:00
АФП: балкански лидери единни пред бежанците преди срещата на ЕС

Премиерите на България, Сърбия и Румъния се обединяват пред кризата с бежанците преди срещата на ЕС в неделя, съобщава АФП.

Лидерите на трите страни, Борисов, Вучич и Понта провеждат преговори в събота как да решат въпроса с рекордния брой мигранти преди зимата. Сърбия, България и Румъния са сред страните по пътя на мигрантите от Турция през Балканите към Северна Европа.

Съботната среща в българската столица София се провежда ден преди срещата на европейските лидери в Брюксел, свикана от президента на ЕК Жан.Клод Юнкер, който настоява за трансграничен подход в най-тежката миграционна криза в Европа след Втората световна война.

 

Още по темата

Враждебността към мигрантите

Враждебността към мигрантите в Европа расте, Германия разкри в четвъртък екстремистки заговор за палеж на център за бежанци, а шведската полиция съобщи, че нападението над училище, в което учат деца на имигранти е било водено от расистки подбуди.

Повечето мигранти от потока от над 670 000 души, багащи от насилието в Сирия, Ирак и Афганистан, дойдоха в Европа тази година. Те искат да стигнат до Германия, най-силната икономика в ЕС.

В петък Жан-Клод Юнкер подкрепи политиката на германския канцлер Ангела Меркел за отворени врати към мигрантите, въпреки че гостоприемството й заплашва да създаде напрежение в страната, изправена пред едномилионен поток кандидати за убежище.

Юнкер похвали Меркел в петък:

„Оценявам много високо това, че което прави канцлерът не се променя заради проучванията на общественото мнение“.

На срещата в неделя в Брюксел участват лидери на страни, които не са в общността: Македония и Сърбия, заедно с представителите на осем страни-членки: Австрия, България, Хърватия, Германия, Гърция, Унгария, Румъния и Словения.

„Последните сезмици показаха, че няма национално решение на проблема“, каза говорителят на Юнкер Маргаритис Шинас, цитирана от АФП. „Само колективно трансгранично сътрудничество може постигне успех“.

Планът на Юнкер

Според германските медии Юнкер е подготвил план от 16 точки, който ще представи в неделя.

Те включват ангажимента никоя страна да не пуска мигрантите на съседна територия, без първо да постигне съгласието й.

Планът включва и предложението да се ускори експулсирането на мигранти, които не са получили убежище и да се отказва правото на убежище за лица, които не регистрират молбата си в първата страна от ЕС, в която са пристигнали, съобщава АФП.

Германия и други европейски страни оказват натиск на Турция, откъдето мигрантите, бягащи от конфликтите и  мизерията в Близкия изток и Азия потеглят към Европа, да положи повече усилия за овладяване на изходящия поток.

Турският посланик в ЕС Селим Йенел каза за АФП в петък, че Анкара ще се подчини само ако ЕС изпълни няколко важни обещания, включително да осигури 3 млрд евро помощ.

/Снимка: германската полиция, Туитър/