До 3 декември трябва да има единен регистър в ЕС на пътниците в самолетите

Това обещаха министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС

20.11.2015 | 16:40 Редактор: Ирина Георгиева
До 3 декември трябва да има единен регистър в ЕС на пътниците в самолетите

До 3 декември ще бъде приет единен регистър на личните данни на всички пътници, които резервират самолетни полети. Това обещаха министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС, съобщи БНР. Представителят на Франция Бернар Казньов обясни, че на извънредна среща в Брюксел министрите поискаха от ЕП да одобри законодателните промени.

"Нито един френски и европейски гражданин не би разбрал, ако продължава да се пречи на списъка с регистрационни данни, който е необходим инструмент, още повече, че законодателната рамка съдържа допълнителни разпоредби за защита на личните свободи." - коментира Казньов, цитиран от БНР.

Франция ще продължи да прави гранични проверки по шенгенската граница с Белгия, докато е необходимо и докато има терористична заплаха, допълни френският вътрешният министър.

Очаква се до края на 2015г. ЕК да предложи подобрения в електронните Шенгенски гранични системи, така че да се правят редовни проверки на паспортите, включително на гражданите от шенгенските държави, които имат право на свободно движение.