След атаките във Франция: Спешни мерки за сигурност в курортите Банско и Добринище

Акцията ще продължи през целия зимен сезон

20.11.2015 | 16:06 Редактор: Ирина Георгиева
След атаките във Франция: Спешни мерки за сигурност в курортите Банско и Добринище

Спешни мерки за сигурност в зимните курорти Банско и Добринище. До дни международна полиция се включва в опазване на обществения ред. Акцията ще продължи през целия зимен сезон, съобщиха кореспондентите на Bulgaria ON AIR репортерът Снежана Любенова и операторът Марин Парапунов.

След последните драматични събития във Франция в Зимната столица на Балканите пристига екип от международна полиция. 

"Четирима са чужденци, двама гърци и двама румънци и десет са български полицаи. Целта е да се създаде допълнителни партрули, да има постоянно патрули и в Добринище и тука в Банско. Чужденците са позиционирани в ски зоната, така , че да оказват на румънските и гръцки туристи по-сигурно се чувстват и това вече е факт." - обясни кметът на община Банско Георги Икономов.

До този момент в курортите Банско, Разлог и Добринище няма постъпили сигнали за терористична заплаха. Според заетите в бранша, обаче превантивната мярка за сигурност е навреме. Туристи от Европа и Балканите вече са направили резервации в хотелите за целия зимен сезон. 

"Имаме и чуждестранни туристи и те винаги предпочитат да имат и тяхна полиция и това вече стана практика в Банско. От години са наши гости, например гръцките полицаи, румънските полицаи и когато видят техни хора на реда са по-спокойни." - коментира хотелиерът Бурхан Немутлу.

Туристите в Банско и към този момент наброяват няколко хиляди души. Въпреки, че са спокойни приветстват идеята за по-сериозно съблюдаване на обществения ред. 

"По-ще съм спокоен, когато има по-голямо присъствие.Много хора с различни мисления на едно място и се получава такива неща и трябва да има сериозна сигурност. Идват много външни хора и по принцип става тройно населението спрямо другите сезони." - коментират хотелиерите. 

Зимният сезон в Банско ще бъде открит на 12 декември. До средата на март в Зимната столица на Балканите се очакват туристи от целия свят.