Lufthansa, Air France заобикалят Синай след катастрофата на KGL9268

Авиокомпаниите чакат да се изяснят причините за инцидента

31.10.2015 | 18:30
Lufthansa, Air France заобикалят Синай след катастрофата на KGL9268

Две от най-големите авиокомпании в Европа решиха да избягват да летят над Синайския полуостров, докато се изяснят причините за катастрофата на руския самолет, който се разби с 224 души на борда в събота, съобщава Ройтерс.

Германският превозвач Lufthansa и Air France-KLM решиха да не летят над Синай.

"Решихме да избягване зоната, поради ситуацията и неизяснените причини за катастрофата," каза говорителка на Lufthansa, цитирана от Ройтерс. "Ще продължаваме да избягване зоната, докато не се изясни каква е причината за катастрофата."

Lufthansa има по-малко от 10 полета дневно в региона, каза говорителката на авиокомпанията.

Air France също въведе като предпазна мярка „нареждане да се избягва прелитане над Синай“, зоната на полуострова, където стана катастрофата на руския пътнически самолет на 31 октомври 2015, съобщава АФП.

На въпрос за заповедта за избягване на зоната, говорителят на авиокомпанията каза:

“Air France потвърждава, че е въвела като предпазна мярка заповед да се избягва зоната над Синай“, съобщава АФП.

Група, приближена до ИДИЛ пое отговорността за атентата със съобщение в Туитър, но руският министър на транспорта каза, че информацията не може да е вярна. Източници в египетските сили за сигурност твърдят, че първите данни от разследването показват, че самолетът се е разбил заради технически проблем.

Самолетът Airbus A321 на авиокомпания Когалымавия, изпълняващ полет KGL9268 от Шарм-ел-Шейх за Санкт Петербург на 31 октомври 2015 се разби сутринта 23 минути след излитането в 06:21ч.