ИДИЛ пое отговорността за катастрофата на KGL9268

Информация в Туитър

31.10.2015 | 17:58
ИДИЛ пое отговорността за катастрофата на KGL9268

Военизирана групировка, близка до Ислямска държава в Египет пое отговорността за свалянето на руския самолет, полет KGL9268 на Когалымавия на 31/10/2015 с сутринта, съобщава Хюриет, позовавайки се на пост в Туитър.

По-рано египетските сили за сигурност казаха, че разследването показва, че самолетът с 224 души на борда е паднал заради техническа неизправност.

 

Египет не пуска журналисти до мястото на катастрофата-военна зона.

 

Поемането на отговорността бе направено на сайта aamaq, която е полуофициална информационна агенция на ИДИЛ.

„Бойците на Ислямска държава успяха да свалят руски самолет над Синай с 220 руски кръстоносци. Всички те бяха убити, слава на бога“, пише в съобщението в Туитър.

Руският министър на транспорта отрече ИДИЛ да е свалял самолета, пише Хаарец.

Източник от силите за сигурност в Северен Синай каза, че самолетът е паднал „вертикално“, което обяснява щетите и пожара, пише Хюриет.

 

Air France и Lufthansa заобикалят Синай, заради катастрофата

 

Руското посолство в Кайро съобщава, че е било уведомено от египетските власти, че пилотът се опитвал да направи аварийно кацане на Ел-Ариш /Северен Синай/.

Синайският полуостров е сцена на действие на бойците от Ислямска държава, които избиха стотици египетски войници и полицаи и атакуват и западни цели в последните месеци. Русия, съюзник на президента на Сирия Башар Асад започна въздушни удари срещу въоръжени групи, включително Ислямска държава на 30 септември.

В края на октомври САЩ решиха да изпратят спецчасти в Сирия срещу терористите. Американските военни ще съветват умерената сирийска опозиция в борбата им с Ислямска държава.