САЩ изпращат специални военни части в Северна Сирия

Основните им функции ще са да съветват и помагат на опозиционните сили в борбата срещу Ислямска държава

31.10.2015 | 10:31 Редактор: Мариета Иванова
САЩ изпращат специални военни части в Северна Сирия

САЩ ще разположат специални военни части в Северна Сирия от следващия месец, които да съветват опозиционните сили в борбата им срещу Ислямска държава, предава Reuters. Агенцията отбелязва, че това е голям политически обрат за президента Барак Обама и стъпка, на която той дълго време се противопоставял, за да избегне въвличането на САЩ в още една война в Близкия Изток.

Планираното изпращане на специални наземни части, наред с решението на САЩ по-рано тази седмица да включи Иран в дипломатическите усилия за прекратяване на конфликта, представят голямата промяна в американската политика за Сирия от началото на въздушните удари по цели на  Ислямска държава от септември 2014, пише Reuters.

От Белия дом обявиха, че военните части ще имат за цел да „тренират, съветват и помагат” и ще са по-малко от 50, предава Reuters, допълвайки че говорителят Джош Ърнест е отказал да даде повече информация.

В същото време във Виена на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров и специалния посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура  държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че „разногласията между САЩ и Русия няма да попречат на процеса по решаване” на конфликта в страната.

„Позицията на САЩ не се е променила,” заяви Кери.  – „Аз, Сергей Лавров и министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф, както се казва, се разбрахме, че не може да се съгласим. Позицията на САЩ включва това, че президентът  Башар Асад не може да обединява Сирия и да я управлява”.

 „Не допускайте грешка- отговор на гражданската война в Сирия да не е във военен алианс с Асад”, призовал той, цитиран от ТАСС.
 „Ние не можем да позволим разногласията да застават на пътя на намиране на решение на конфликта,” продължил Кери.  

Държавният секретар на САЩ изразил увереност, че дипломатическите усилия на страната му, ще бъдат подкрепи от военни действия „по земя”, която Вашингтон планира да насочи.

„Не трябва да позволим на Ислямска държава и други терористични групировки да се обединят и да управляват Сирия,” коментира той. – „Така че, що се отнася до САЩ, ние действаме по две линии. От една страни- ние засилваме кампанията срещу „Ислямска държава”, а от друга- увеличаваме дипломатическите си усилия”.

Кери подчертал, че от гледна точка на Вашингтон, тези действия се допълват. – „Ето защо днес (30 октомври- бел.ред.) президентът Обама обяви плановете за увеличените усилия в борбата с тероризма- за изпращане на малък контингент специални части в Северна Сирия за координиране на действията по земя,” пояснил той.