Кои са най-големите новини от света на технологиите през 2015г.?

BBC е направила списък с най-четените си технологични новини от 2015г.

29.12.2015 | 18:17 Редактор: Ирина Георгиева
Кои са най-големите новини от света на технологиите през 2015г.?

Винаги има нещо нова, което може да се прочете, а 2015г. беше наистина натоварена година, пише BBC. Акцентите попаднаха върху поредица от мега-лансирани технологични проекти като добре приетия Windows 10, извития смартфон Galaxy S6, часовниците на Apple и автомобила Tesla, на който вратите се отварят нагоре.

Междувременно по-слабо коментирани бяха хакерските атаки срещу сайта за запознанства Ashley Madison, производителят на играчки Vtech и Службата за управление на персонала в Белия дом.

Иновативният проект за мини-безпилотен самолет (дрон), финансиран от Zano се срина, Lenovo зарази лаптопите си с шпионски софтуер, а на изследователи по сигурността им беше забранено да летят на самолет, след като написаха в Twitter, че могат да хакнат самолет с Android телефон.

Онлайн гигантите също бяха заети: Джак Дорси пое отново контрола на Twitter, Google се изправи срещу обвиненията на ЕС за злоупотреба с господстващо положение, а Facebook беше застрашен от споразумението за трансфер за данни между САЩ и ЕС.

Но това не са непременно най-четените истории. От BBC са направили списък с всяка най-четена технологична история за всеки месец от годината.

 

Януари: Съдебен иск срещу използване на твърде много памет

Още по темата

Една от най-високо оценяваните технологични фирми Apple имаше проблемен старт на годината. Към гиганта беше предявен иск от двама американци, които твърдяха, че най-новата версия на мобилната операционна система е толкова голяма, че iPhone и iPad имали по-малко свободно пространство за данни на потребителите, отколкото първоначално обявеното - специфичен проблем, по думите им за гамата устройства.

Като резултат, ищците твърдят, че това се прави с цел потребителите да се абонират за платената услуга за съхранение на данни iCloud.

 

Февруари: Подслушване телевизори

Още по темата

От Samsung "повдигнаха няколко пъти вежди", когато предупредиха потребителите си да избягват коментирането на лична информация пред smart телевизорите им. Предупреждението се отнася за зрителите, които контролират своя Samsung Smart TV чрез гласови команди.

Тези телевизори "чуват" всеки разговор, който се провеждат пред тях и могат да споделят информацията, която чуват, със Samsung или с трети страни, посочват от компанията.

Не е изненадващо, че много хора намериха идеята, че телевизора им може да ги "шпионира" за изнервяща. 

 

Март: В очакване на часовниците на Apple

Още по темата

Не беше толкова отдавна, когато експертите обсъждаха дали преносимите технологии на Apple ще бъдат следващата "игра-променящ" продукт.

През март имаше спекулации, че потребителите ще насочат вниманието си от екраните на своите смартфони върху китките си. Изглежда, че устройството се продава по-добре от всеки друг "умен" часовник на пазара, но значително по-малко от другите водещи продукти на гиганта, ако може да се вярва на цифрите от анализаторите.

 

Април: Да разчиташ на приложение

Още по темата

Грешка в приложение "остави на земята" десетки самолети на American Airlines на 28 април. Софтуерът на iPad, използван от пилотите и помощник-пилотите на самолетите, който позволява да се видят плановете на полета, е спрял да работи.

American Airlines стана първата авиокомпания през 2013г., чиито пилоти разчитат напълно на iPad за планиране на полетите и навигацията. Плановете се обновяват непрестанно, така че компанията си спестява множество излишни документи.

Това не е единственият софтуер, който предизвика проблеми в отрасъла. През юни и юли, United трябваше да презими други полети заради IT грешка, а след това през август неизправност със системите на Федералната авиационна администрация засегна излитането на стотици самолети.

 

Май: Електрически батерии за дома

Още по темата

В опит да се утвърди на нови пазари американският автопроизводител Tesla Motors представи батерии, които могат да захранват с електричество домакинствата и бизнеса.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск информира, че фирмата ще произвежда батерии, които да събират слънчева енергия и да се използват като резервна система от потребителите при проблеми с  електрическото снабдяване. Устройството ще позволи на потребителите да останат независими от електрическата мрежа и да разполагат с електрическа енергия в отдалечени места, където няма ток.

Тези батерии обаче не са евтини и ще получим представа как работят през 2016г.

 

Юни: "Йога за бебета" и ответната реакция

Още по темата

Социалната мрежа Facebook беше разкритикувана от базираната във Великобритания благотворителна фондация за закрила на детето, когато модераторите отказаха да премахнат видеоклип, показващ как бебе плаче, след като многократно е потапяно в кофа с вода. Имаше предположения, че кадрита показват "йога за бебета", но според Организацията детето е било ужасено, а кадрите показват малтретиране.

Случаят показва сблъсък между култури в социалните мрежи за това какво потребителите могат да публикуват и коментират като потенциално тревожно съдържание, както и тези, които смятат, че то трябва да се цензурира.

 

Юли: Бунтът срещу форума Reddit

Още по темата

2015г. беше трудна за бившия главен изпълнителен директор на Reddit Елън Рао. Един от модераторите закри голяма част от платформата, която контролира в знак на протест, а седмица по-късно Рао подаде оставка.

10 years of reddit in one quick video! :) http://t.co/0vn8hANl0A

— reddit (@reddit) June 26, 2015

 

Август: Провалът на Ashley Madison

Още по темата

Ashley Madison е специализиран сайт за запознанства на женени. Имената на потребителите, техните адреси и данни от банковите карти бяха на разположение на хакерска група, която нарича себе си The Impact Team. 

Това стана причина основателите да подадат оставка, а се стигна и до самоубийства.

 

Септември: Гигантски iPad

Още по темата

През последните няколко години Apple организира две есенни събития, за да представи най-новите си продукти. Тази година обедини всички новини в едно огромно известие.

Новият телевизионен декодер, iPhone и новият по-голям iPad Pro станаха обществено достояние.

Фокусът на много попадна върху Apple Pencil, който получи одобрение като дизайнерски инструмент.

 

Октомври: Назад към Завръщане в бъдещето

Още по темата

Малцина биха класирали вторият филм "Завръщане в бъдещето" като най-добрия в серията. Много обаче го определиха като огромен културен феномен.

21 октомври 2015г. отново мина ... не е нужно пояснение за феновете на трилогията "Завръщане в бъдещето", но за тези, които не са гледали филмите - това е датата или точката във времето, към която пътува героят Марти Макфлай във втората серия на филмова класика, измислена от писателя Боб Гейл и режисьора Робърт Земекис. 

"Завръщане в бъдещето II" излезе през вече далечната 1989г.

 

Ноември: Скоростта на светлината

Още по темата

Докато европейските нощи стават по-тъмни, то естонският старт-ъп поднесе новината, че са създали LED крушки за предаване на данни със скорост от един гигабита в секунда. Това не е първият път, когато се говори за Li-fi - още през 2011г. се обсъждаше концепцията за предаване на данни чрез блещукането на крушки.

С течение на времето, инженерите смятат, че може да се даде тласък на скоростта до 224Gbps.

 

Декември: AirBnB расизма

Още по темата

Към края на годината стана ясно, че хората с афро-американско звучене на имената по-трудно резервират стаи на глобалната онлайн платформа за краткосрочно наемане на стаи или апартаменти AirBnB, отколкото тези звучащи като на "светлокожи".

Докладът е основан на проучване на 6000 хоста в пет града в САЩ, проведено от учени от учени от Харвардския университет.

AirBnB призна, че дискриминацията е проблем, но защитава политиката си да изискват от пътуващите да използват истинските си имена за резервиране на стаи на базата, че това поражда доверие между посетителите и техните домакин.


коментирай >
Още от Техно
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма