Air BNB спечели битката за Сан Франциско

Избирателите подкрепиха мрежата н ареферендум

04.11.2015 | 10:29
Air BNB спечели битката за Сан Франциско

Глобалната онлайн платформа за краткосрочно наемане на стая или апартамент Air BNB успя в битката за собствения си град, Сан Франциско, съобщава АФП. Избирателите в американския град отхвърлиха проектозакона, с който щеше да се ограничи отдаването под наем на апартаменти за няколко дни до седмица-две - идея, предложена като референдум за или против сайта airbnb.com.

Против са гласували 61% от участниците според първите резултати при преброяване на 65000 бюлетини.

Предложението, наречено Proposition F целеше да се забрани даването на апартамент по наем за повече от 75 нощувки в годината. Освен това съседите трябваше да получат повече възможност за възражения срещу отдаването под наем.

Основана през 2008 в Сан Франциско, Air BNB инвестира над 8 млн долара, за да провали предложението за закон, внесено от хотелиерите в града.

Стартъпът се оценява днес на 25 млрд долара, съобщавав АФП. Платформата позволява да се предлага и резервира настаняване между частни лица. Мрежата присъства в над 34 хиляди градове в 190 страни по света.

Контактите между собственик и клиент се осъществява лично, двете страни трябва да се одобрят, за да се стигне до сделка, но плащането е през системата. Платформата позволява да се дават оценки и на собственика, и на клиента - критерий при избора следващия път.