Как се отразява смяната в управлението на Samsung

Джеймз Руни, президент на Market Force

11.06.2015 | 12:27
Как се отразява смяната в управлението на Samsung

Най-могъщото корпоративно семейство в Южна Корея получи подкрепа от друга династия в защитата си срещу милиардера инвеститор Пол Елиът Сингър.

Подразделение на Samsung Group се съгласи на 10 юни 2015 са продаде акции за над 600 млн долара на компания, свързана с конгломерата Hyundai. Продажбата дава права на глас, които семейство Ли може да използва, за да постигне сливането, което Elliott Associates LP на Сингър не одобрява с мотива, че цената е твърде ниска. Елиът съобщи на 11 юни, че ще се опита да спре сделката.

Продажбата засилва напрежението между династията Ли, контролираща бизнес империя за 270 млрд долара и инвеститора, който заплашва да попречи на преструктурирането, което семейство Ли трябва да направи, за да засили контрола си над Samsung.

Сделката обаче не е проста. Samsung C&T Corp съобщи, че ще продаде всичките си 8,99 милиона акции на KCC Corp, компания, оглавявана от член на семейството на Hyundai.

Продажбата позволява на KCC да използва дела си от 5,8% в подкрепа на плана на Samsung неговата де факто холдингова компания Cheil Industries Inc да поеме C&T.

Това е удар срещу Elliott, третият най-голям акционер в C&T, който смята, че сделката е нечестна и смята да се обърне към съда в Сеул, за да я спре.

За Samsung Group предизвикателството на Elliott идва в лош момент. Конгломератът, обединяващ 67 компании е в процес на поколенчески преходен период с идването на младия Ли, син на основателя.

Ли и неговото семейство, което има мажоритарен контрол на Cheil има нужда от сливането, за да затегне контрола над бизнес империята си. C&T контролира акции за около 11 млрд долара в групата компании, включително в "перлата в короната", Samsung Electronics Co.

 

Джеймз Руни, президент и главен изпълнителен директор на Market Force коментира от Сеул трусовете в клановете в Южна Корея, предизвикани от промените на върха на Samsung. Руни говори с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 11 юни 2015.

 

Какво мислите се случва със Samsung, Hyundai и как защитават акционерите си?

Няма изненада, ако имаме предвид културата в Корея и най-вече традиционните структури, които се развиха в Корея в резултат на свръхрегулациите. Ако се поставите на мястото на семейство Ли, които се опитват да контролират много голям и успешен конгломерат чрез малобройни акционери в отделните компании, ще видите, че е предизвикателство да направите смяна в управлението и поколенията, без да видите да си отива целия ви контрол.

Синдромът "аз на теб, ти на мен", който видяхме при Hyundai е само малка част от историята. Най-интересно ще бъде да видим как големите инвеститори в страната като Националния пенсионен фонд ще отговорят на тези преходи.

 

Още по темата

Но и за тях ще има, нали? Там е работата.

Ясно е, че няма да е услуга в същия мащаб, но културата в Корея е като цяло основана на принципа "не клати лодката", не се откроявай и не прави неща, които ще бъдат сметнати за нежелани. Така че не вярвам, че реалната динамика ще дойде отвътре и ще блокира тези процеси. Заради 15-годишния период, в който се учиха да живеят с този вид предизвикателства от страна на чуждестранните инвеститори, аз се надявам, че корейските участници ще бъдат по-предпазливи отпреди.

Този преход обаче е неизбежен. Всеки би искал да е минал вече. Вероятно неговата икономическа цел е да увеличи стойността за инвеститорите, вместо да пострадат в името на семейството.

 

Това обаче се случва, нали? В Южна Корея мнозина казват, че е време да се раздели този конгломерат, но не го правят, нали? Заради интереса си. Трябва ли да бъдат разселени, как мислите? И ако е така дали на някой му стиска да го направи?

След като проучвах дълговете в последните 15г, често казано не е ясно дали има надеждна алтернатива на сегашната структура, освен ако не промените страшно много неща. А заради въпроса с традициите, който върви с това, дори промяната, която хората смятат за желана е ужасно трудно да се прокара. Samsung вероятно е най-крайният случай. Отчасти заради собствения си успех. Да се опитваш да промениш структурана на една организация с всички свързани акционери в нея и т.н. е изключително трудно. Фактът, че все още остават непроменени вече 15г. показва точно това. Не става дума за нежелание. А за алтернативата, която предлагате.

 

Ами Samsung какво ще прави тогава? Имаме ясно нужда от преход. Младият Ли постепенно поема управлението. Какво трябва да стане? Как ще направят прехода - това е въпросът. Като имаме предвид, че Ли-Старши беше толкова силен в компанията?

Тези неща са верни и важат и за други компании като Hyundai и Чун Мон-джун - това семейство направи успешен преход, въпреки че имаше някои провали по пътя, при което Hyundai се разцепи на две части. Не вярвам да очакваме в момента фрагментиране на Samsung, подобно на Hyundai, но младият Ли е все още недоказан като качества в много отношения за външния свят. Той има още време да изгради опита си и доверието в Samsung, но след като баща му още е жив и с възможност да повлияе дори малко на решенията, наследникът е в деликатно положение. Той няма да клати лодката, няма да дръпне юздите, баща му е много уважават и той много уважава желанията на баща си. Вероятно ще минат още 10г. преди да видим истинските му намерения чрез действията, които ще предприеме в следващите 5г.

Но мениджмънтът и контролът в Samsung са много силни и не че младият Ли трябва да управлява ежедневните дела - това е институционализирано а и културата в организацията е много силна. Така че не бива да очакваме радикални промени, нито значителна нестабилност, но трябва да очакваме много проблеми, като сегашните. Например с Елиът. И това не е първият опит на Samsung да консолидира прехвърлянето на собствеността. Те го опитаха в последните година-две по различен начин. Някои от опитите също бяха приети с нежелание и изоставени. Така че не е ясно дали това е последният опит за преход.

 

Накрая искам да разбера каква е атмосферата на улицата в Сеул заради този MERS-вирус?

С една дума: пусти. Имах чудесен уикенд с прекрасно лятно време. Пътувах по магистралите в страната, по които практически нямаше кого да изпреваря. Ходих в националните паркове и се разхождах из тях като собственик, сам. Има затваряне. Това е предизвикано и от необмисленото затваряне на училищата. Така че Корея е свита, несигурна и трябва да върнем доверието, за да могат хората отново да заживеят нормално.