Чиповете смекчават удара за Samsung

07.04.2015 | 07:25
Чиповете смекчават удара за Samsung

Samsung Electronics предупреди за 30,5% годишен спад в печалбата на Q1

Samsung Electronics предупреди на 7 април 2015 за по-добри от очакваните печалби за първото тримесечие, съобщава АФП.

Компанията очаква ръстът в търсенето на памет да подкрепи спада в продажбите на смартфони.

Южнокорейският гигант в електрониката, най-големият производител на мобилни устройства в света – обяви, че очаква оперативна печалба от 5,9% вона /5,4 млрд долара/ за тримесечието януари-март.

Прогнозата бе намалена с 30,5% спрямо миналата година, но подобри средните очаквания за около 5,5 трлн. вона и отбелязва ръст от 11,5% от предишното тримесечие.

Продажбите достигнаха 47 трлн вона, спад от 12,4% за година, съобщи Samsung в прогнозата за тримесечието.

Компанията смята, че печалбата й е спаднала от края на 2013 заради повишената конкуренция на все по-наситения пазар на смартфони и възхода на китайски производители като Xiaomi в средния и нисък сегмент на пазара.

Оценката е от 7 април, и е получена преди одитираните резултати, които се очакват в края на април.

 

Чиповете смекчават удара

Прогнозата не показва и разпределение по подразделения, но анализаторите очакват по-добри от предвижданите печалби от продажбите на висококачествени чипове, което ще помогне да се смекчи удара от общия спад в мобилния сектор.

Компанията, която продава широк спектър от електронни продукти – от чипове до домакински електроуреди, смята, че печалбата на подразделението за полупроводници ще скочи с 35,7% годишно за четвъртото тримесечие.

Модернизираните заводи на компанията са помогнали да се понижат разходите, каза Сон Мун-суп, анализатор на HI Investment & Securities.

„Продажбите се колебаят под очакванията на анализаторите, но печалбите растат, което означава, че компанията ще подобри резултатите си чрез по-малко разходи, отколкото продажби“, каза Сон, цитиран от АФП.

Най-голямата компания в Южна Корея по пазарна оценка повиши цената на акциите си с 0,61% в сутрешната търговия в Сеул.

Новият смартфон Samsung Galaxy S6 ще подкрепи печалбите във второто тримесечие, след като бе пуснат на пазара в началото на април, смята Сон.

Шестият луксозен телефон от серията бе приет добре от критиците, които го описаха като отговор на най-новия iPhone 6 на Apple.

Производителят залага на новия модел за възстановяване на компанията като ясен глобален пазарен лидер.