Amazon пуска музикална стрийминг услуга?

Вероятно гигантът в онлайн търговията ще плаща на звукозаписните компании същите сумите, които плаща Apple

29.08.2016 | 15:23 Редактор: Луиза Божинова
Amazon пуска музикална стрийминг услуга?

Amazon е близо до сключването на сделки с най-големите звукозаписни компании в света за пускането на собствена музикална стрийминг услуга през следващия месец, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Financial Times.

Pandora също финализира своите споразумения, необходими ѝ за създаването на стрийминг услуга до поискване, която доставчикът на известното интернет радио обяви, че ще пусне по-късно през тази година. Въпреки това старт през септември би била необичайна стъпка, твърди източник, близък до компанията.

И двете компании планират услуги, които ще струват по 9,99 долара на месец - цената, която се наложи като стандарт в индустрията. Това ще ги превърне в преки конкуренти на Spotify и Apple Music.

Ако сделките с лейбълите бъдат сключени, Amazon и Pandora ще навлязат в един населен пазар в момент, в който индустрията се опитва да замести спадащите от години продажби на албуми със стрийминг. Последният се превърна в доминираща форма на потребление на дигитална музика.

Spotify, Apple, SoundCloud, Deezer, Tidal и Google Play също предлагат музикални абонаменти за 9,99 долара на месец. Vevo пък разкри, че планира да представи своя услуга по-късно през годината. Spotify и Apple Music са категорични лидери в индустрията, със своите съответно 30 млн. и 15 млн. плащащи си абонати.

Amazon вероятно ще плаща на звукозаписните компании суми, еквивалентни на тези, които плаща Apple, допълват източниците, запознати с преговорите. Apple плаща малко повече от Spotify. Последната пък дава 70% от приходите си на носителите на авторски права.

Amazon не е отговорила на запитването за коментар по темата.

В допълнение към услугата за 9,99 долара на месец, която ще включва пълния каталог от песни, които Spotify и Apple предлагат, Amazon планира и по-евтина услуга, която ще бъде стриймвана на Echo, нейната гласово управлявана колонка и дигитален асистент. Това предложение ще струва 4 или 5 долара на месец. 

Повече технологични новини четете на Investor.bg