Amazon и Google напускат Великобритания?

Brexit ще облагодетелства дестинации като Берлин и Париж

24.06.2016 | 13:37 Редактор: Луиза Божинова
Amazon и Google напускат Великобритания?

[related_articles]

Евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз може да донесе сериозни негативни за развитието на технологичния сектор на Острова, а редица американски технологични фирми може да се оттеглят от страната.

Според Сам Шед от Business Insider по-конкретно това може да се случи с Amazon и Google.

Двете компании бяха заявили през миналата година плановете си да изградят нови  бизнес центрове, в които да настанят хиляди свои служители във Великобритания. На тези планове обаче може да се сложи преждевременно край, ако британците окончателно решат да напуснат ЕС.

Google има проект за огромен мегаофис в Кингс Крос, но той е в застой от известно време насам, може би защото компанията чака финалния резултат от референдума.

През 2013 г. концернът обяви, че ще построи нова централа във Великобритания, която ще отвори врати през 2016 г. и ще е с капацитет от около 5000 служители. Въпреки това първоначалните планове бяха стопирани с аргумент, че са „твърде скучни", а компанията е все още не е започнала строителството. За да се преодолее изоставането и липсата на пространство, концернът нае друг голям офис наблизо.

Amazon, от друга страна, се движи по график с плановете за своя нов офис в Шъредич, с достатъчно място за 5000 служители. Той трябва да отвори врати до края на следващата година, пояснява говорител на компанията. Дали всички 5000 служители ще се преместят там в случай на Brexit, все още не ясно.

Разбира се, не всички мислят, че компаниите ще напуснат Острова. Като например шефът на TechCity Джерард Греч. Знаем също така, че американците намират данъчен рай във Великобритания, което също говори, че един подобен ход може да не се случи.

Повечето компании от американската Силициева долина гледат на Обединеното кралство като на вход за пазара на ЕС и посредник за диалога с политиците в Брюксел. Но влиянието на Великобритания върху европейската политика, заедно с достъпа до 500 милиона души в рамките на Европа, може да се понижи, ако гражданите на Острова изберат да напуснат ЕС.

Вероятният Brexit според BI ще облагодетелства дестинации като Берлин и Париж, както вече планират от HSBC, които обявиха, че ще преместят 1000 свои служители във Франция, ако се стигне до Brexit.

Повече технологични новини четете на Investor.bg