Историческо: SpaceХ изпрати първия изцяло цивилен екипаж в Космоса

Капсулата обикаля Земята за 90 минути, космическата екскурзия е тридневна

16.09.2021 | 08:08 Редактор: Елеонора Танева
Историческо: SpaceХ изпрати първия изцяло цивилен екипаж в Космоса

Първият полет в Космоса на изцяло цивилен екипаж вече факт. Четирима души, нито един от които не е професионален астронавт, излязоха на космическа разходка с капсула на SpaceХ.

Екипът на борда се състои от четирима души. Това са милиардерът Джаред Айзакман, 29-годишната Хейли Арсенау - медик, преборил рака, Крис Семброски - ветеран от американските военновъздушни сили (който е получил мястото си в капсулата благодарение на онлайн томбола) и инженерът и геолог Сиан Проктър.

В следващите три дни пътниците ще се наслаждават на гледката на Земята, която капсулата обикаля за 90 минути с повече от 17500 мили в час.

В капсулата има достатъчно провизии за една седмица, макар връщането ѝ на Земята да е планирано за събота. В зависимост от времето или други обстоятелства, нейния престой в Космоса може да бъде удължен или съкратен, информира БГНЕС.

Четиримата късметлии ще могат да се любуват на уникални гледки, но и ще трябва да ползват една и съща тоалетна и няма да могат да вземат душ. Ще спят на столовете, на които седят.

Надеждите на SpaceX са, че това ще бъде първата от много подобни туристически мисии, в които пътуването в Космоса е толкова нормално все едно се качвате на самолет. 

Днешната мисия се счита за началото на нова ера на космическите пътувания, в която обикновените хора, а не избрани от правителството астронавти и случайните авантюристи с дълбоки джобове, могат да видят Земята от Космоса.

Снимка: Кадър YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК