Критикуват Безос заради Космоса, а той - филантроп: Даде две награди от по $100 млн.

Милиардерът: Ще направим чудесата да се случват тук - на Земята

21.07.2021 | 17:58 Редактор: Жаклина Иванова

Продължава вълната от критики към милиардерите, осъществили туристически космически полети. Много хора питат - защо се дават толкова пари за Космоса, а не за по-добър живота на Земята.

С цел да направи света по-добър, след успешното си завръщане от Космоса, Джеф Безос, който и досега се бори с климатичните промени, обяви нова благотворителна инициатива, озаглавена "Смелост и обществена отговорност".

Тя идва в резултат на критиките, че дава повече пари за Космоса, отколкото за Земята.

"Наградата "Смелост и обществена отговорност" е на стойност 100 млн. долара. Получилият я може да даде тази сума за благотворителност, без значение за каква кауза. Наградените са смели хора. Лесно е да си куражлия, но освен кураж трябва да притежаваш и обществена отговорност, да обединяваш. Това е по-трудното, но прави света по-добър", посочи Безос.

Веднага след космическия полет бяха дадени и първите две награди от по 100 милиона долара. Първата отиде при сътрудника на CNN Вен Джоунс, който от години се бори с обществените неравенства.

"Тази малка група хора може да направи чудесата да се случват и в Космоса. А обединени в голяма група, ние можем да направим чудесата да се случват тук, на Земята - и ще го направим", сподели той.

Втората награда беше дадена на готвача на знаменитости Хосе Андрес, който от години готви за бедните и за пострадалите от различни природни бедствия. Бори се и с климатичните промени, които обричат на глад цели общества.

"Храната има силата да направи света по-добър. Храната е носител на надеждата. Това е най-бързият начин да се възстанови животът и обществата", каза готвачът Хосе Андрес.

Междувременно Международната космическа станция се оказа тясна за всички. Наложи се НАСА да премести капсулата на Space X, която качи последните астронавти на станцията, за да направи място за пасажерската и карго капсула "Старлайнер" на компанията Boeing, която трябва да извърши втори тестов полет на 30 юли.

От Космическия център "Кенеди" разпространиха и снимки, на които се вижда, че капсулата вече е монтирана върху ракетата "Атлас 5".

От Байконур Русия изстреля многофункционалния лабораторен модул Наука с ракетата Протон-М. Очаква се след 8 дни той да се скачи с Международната космическа станция.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК