Покоряване на Космоса - първият изцяло цивилен екипаж поема на свръхзвуково пътуване

Американският милиардер Джаред Айзакман ще полети в орбитата на Земята

13.09.2021 | 09:50 Редактор: Елеонора Танева
Покоряване на Космоса - първият изцяло цивилен екипаж поема на свръхзвуково пътуване

Човечеството продължава да пише история - само след дни в Космоса ще полети капсула на SpaceX с първия изцяло цивилен екипаж.

Американският милиардер, основател и главен изпълнителен директор на компанията за електронна търговия Shift 4 Джаред Айзакман, ще ръководи тримата си колеги новаци в космическите полети при пътуването, което се очаква да продължи три дни от излитането от Кейп Канаверъл във Флорида до падането в Атлантическия океан.

38-годишният технологичен магнат е платил неуточнена, но вероятно значителна сума на колегата Илън Мъск за полета.

Айзакман, който е лицензиран пилот на пътнически и военни самолети, поема ролята на "командир" на мисията, а 51-годишната Проктър, която преди време е била кандидат за астронавт на НАСА, е определена за "пилот" на мисията. Тя била избрана да се присъедини към екипа чрез онлайн конкурс, организиран от Shift4 Payments.

В екипажа влизат още 29-жодишният "главен медицински директор" Хейли Арсено, преживяла рак на костите и работеща в St. Jude, и "специалистът" на мисията Крис Семброски - 42-годишен ветеран от американските военно-въздушни сили и инженер в областта на космическите данни, информира investor.bg.

Полетът на SpaceX трябва да превози четиримата пътници до точка, която никога досега не е достигана от изцяло цивилен екипаж – в орбитата на Земята.

Ако мисията е успешна, тя ще помогне за нова ера в космическия туризъм. Редица компании се насочват към богати клиенти, желаещи да преживеят вълнението на свръхзвуковото пътуване, безтегловността и визуалния спектакъл в Космоса.

Там те ще обикалят Земята веднъж на всеки 90 минути при скорост от над 27 360 км/ч или около 22 пъти скоростта на звука. Целевата височина е 575 километра отвъд орбитите на Международната космическа станция и дори на космическия телескоп "Хъбъл".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК