Huawei иска да се превърне в китайския Google

Компанията увеличава усилията си в изчислителните облаци и умните коли

27.04.2021 | 06:30 Редактор: Никола Симеонов
Huawei иска да се превърне в китайския Google

Huawei увеличава усилията си в софтуерни области като изчислителните облаци и умните коли, докато американските санкции продължават да ощетяват хардуерния ѝ бизнес, пише CNBC.

Миналата седмица Arcfox, бранд на автомобилния производител BAIC Group, пусна кола с технология на Huawei. По-точно ползва операционната система HarmonyOS на Huawei, която се появи през 2019 г., както и възможности за автономно шофиране. Huawei няма да произвежда коли, а вместо това ще се фокусира върху технологии, които им помагат.

В неделя Huawei пусна няколко облачни продукта – в момент, в който се опитва да се бори с пазарния лидер в Китай Alibaba.

В прессъобщение от неделя Huawei посочва, че се надява, че фокусът ѝ в облачните услуги „евентуално ще увеличи дела на нашия софтуер и на бизнеса с услуги в общия ни приходен микс“.

Компанията се насочва към софтуера, след като американските санкции срещу Huawei доведоха до спад на продажбите на смартфони на компанията. Китайският гигант беше поставен в черния търговски списък на САЩ през 2019 г., който ограничава достъпа ѝ до американски технологии. Миналата година пък Вашингтон предприе действия, чрез които спря ключови доставки на чипове към технологичната компания.

"Huawei засилва фокуса си върху това да бъде софтуерна/облачна компания и такава за услуги“, коментира Нийл Шах, директор проучвания в Counterpoint Research.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК