САЩ въвеждат нови ограничения за доставчици на Huawei

Администрацията на Байдън иска да покаже, че заема твърда позиция по отношение на износа за компанията

12.03.2021 | 11:33 Редактор: Ралица Братанова
САЩ въвеждат нови ограничения за доставчици на Huawei

През тази седмица американското правителство промени лицензите за компании, които доставят артикули за китайския производител на мрежово оборудване и смартфони Huawei. Промените могат да нарушат съществуващите договори с Huawei, които са били договорени съгласно предишни лицензи, предаде Ройтерс.

Мерките ще покажат, че правителството на САЩ заема твърда позиция по отношение на износа за компанията. Huawei е в черния списък на САЩ поради опасения за националната сигурност.

Говорител на Министерството на търговията на САЩ отказва да коментира темата, като пояснява, че информацията за лицензирането е поверителна. Говорителка на Huawei също отказва коментар, пише Investor.bg.

През януари администрацията на предишния президент Доналд Тръмп реши да откаже 116 лиценза на обща стойност 119 млрд. долара и одобрява само четири лиценза на стойност 20 млн. долара, става ясно от документ на Министерството на търговията на САЩ, с който  Ройтерс разполага. Така американските санкции затрудняват сериозно бизнеса на Huawei.

През 2019 г. компанията беше поставена в черния списък за износ от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. САЩ значително ограничиха доставките до групата.

Междувременно проблемите с доставките влияят върху производството на вътрешнофирмените чипове Kirin.

Основателят на компанията Рън Джънфей вече изрази надежда, че новата администрация на САЩ под управлението на Джо Байдън ще провежда "отворена политика".

САЩ обвиняват компанията, че поддържа връзки с правителството в Пекин, и подозират, че Huawei предлага "шпионска задна врата", за да получат властите достъп до държавни или фирмени тайни. Huawei отхвърля това обвинение.

Съвсем наскоро компанията си направи изводи от нарастващите проблеми и продаде марката си за по-евтини смартфони Honor.

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК