Северна Корея е копирала операционна система на Apple?

Новата платформа на страната поразително прилича на Mac OSX

06.02.2014 | 14:31
Северна Корея е копирала операционна система на Apple?

Северна Корея може да се похвали, че е обновила операционната система, с която работят повечето публични компютри в страната, но тя поразително прилича на Mac OSX - платформата на Apple, съобщава BBC. 

Red Star OS е “домашно създаден” софтуер, инсталиран на компютрите в повечето библиотеки и училища в страната.

Преди промените тя ясно имитираше системата на Microsoft - Windows.

Разкритието е направено благодарение на скрийншоти, които компютърният учен Уил Скот е публикувал в интернет.

Въпреки че страната е „изключена“ от външния свят, много хора в Северна Корея имат достъп до технологии, включително и до мобилни телефони.

Въпреки това устройствата са силно ограничени. Интернет достъпът не е свободен, а повечето потребители могат да посещават само няколко уебсайта, в които има предимно новини "одобрени" от държавата.

Red Star OS всъщност е част от севернокорейската пропаганда, а според календара му годината не е 2014, а 103-та - колкото е броят на годините от рождението на бившия лидер на страната Ким Ир Сен.

По-ранната версия на платформата стана достъпна в целия свят през 2010 г. след като руски студент я публикува в мрежата. Смята се, че обновената версия е излязла миналата година, но не е ясно точно кога се е случило това.

След идването си на власт севернокорейският лидер Ким Чен-Ун се стреми да демонстрира технологичните способности на страната. През август миналата година той посети фабрика, в която се създава и първият смартфон, дело на Северна Корея.

Експерти по промишлеността смятат че прототипите са произведени в Китай.