"Руските власти искат да прикрият следи": Майката на Навални все още няма достъп до тялото му

Над 400 души са арестувани за полагането на почит към опозиционера

18.02.2024 | 13:50 Редактор: Вяра Димова

Майката на Алексей Навални все още няма достъп до тленните останки на руския опозиционер. Според информацията от говорителят му - Кира Ярмиш, руските власти са казали на майка му - Людмила, че тялото ще им бъде предадено едва след приключването на аутопсията, без да уточняват кога ще стане това. След смъртта на Навални продължиха и протестните акции на много места в Русия. Стотици са арестуваните.

Майката, съпругата и адвокати на опозиционния лидер са в Сибир, но все още не са допуснати до моргата, където се предполага, че е тялото на Навални. Кира Ярмиш призова тленните му останки незабавно да бъдат предадени на близките му.

"Все още чакаме официалния доклад за причината за смъртта на Алексей. Настояваме семейството му да получи тялото му незабавно", каза Ярмиш.

Според нея руските власти лъжат и се опитват да прикрият следи около смъртта му.

Съратникът на Навални, Иван Жданов, каза, че на майката на активиста е казано, че той е починал от "синдром на внезапна смърт" - термин за състояние, което причинява сърдечен арест без видима причина.

Продължават протестите след кончината на Навални в петък. Над 400 руснаци са арестувани за полагането на почит. Руският президент Владимир Путин все още не е коментирал публично кончината на 47-годишния опозиционер.

Вижте повече в репортажа.