Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Вадим Прохоров: Режимът на Путин атакува и опозиционни лидери, и техните адвокати

Едни и същи агенти на ФСБ преследваха и Навални, и Владимир Кара-Мурза

18.02.2024 | 10:49 Редактор: Вяра Димова

"Трябваше да напусна Русия миналия април, през 2023 г. Няколко дни преди присъдата на моя близък приятел и клиент Владимир Кара-Мурза, бях заплашен от държавния прокурор по време на тези съдебни заседания, а и от съдията. Най-накрая един от видните политически опозиционни лидери на Русия ме покани и ми каза, че руската прокуратура се интересува от мен и моята ситуация и би било опасно за мен да остана в Русия. Не бях много изненадан, но винаги в подобна ситуация е доста трудно за всеки адвокат по правата на човека. В продължение на дълги години бях адвокат по правата на човека", разкри в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" бившият адвокат на вече покойните опозиционни лидери Алексей Навални и Борис Немцов, както и на излежаващия в момента присъда Владимир Кара-Мурза - Вадим Прохоров

Той уточни, че е бил адвокат на Борис Немцов в продължение на 14 години.

"Все още съм на Владимир Кара-Мурза, на Иля Яшин и други видни политически лидери на руската опозиция и политически затворници в Русия. И след като получих тази информация, стигнах до извода, че е необходимо да напусна Русия. И половин година след това, на 13 октомври, повечето от екипа адвокати на Алексей Навални бяха арестувани. Това бяха: Алексей Липцер, Игор Сергунин и Вадим Кобзев. Те бяха арестувани в Москва - само заради работата си, за законната си дейност. Те не са политици, не са политически активисти. Те са просто си вършеха работата, упражняваха законната си професия, и понастоящем са в ареста, в московски затвор - в "Матроска тишина".

Прохоров определи ситуацията като много трудна, защото "това означава, че атаката на режима на Путин срещу адвокатите по правата на човека е започнала".

"Това означава, че през април миналата година аз съм стигнал до правилното заключение, че това е абсолютно рисковано положение в Русия - точно сега за много адвокати по правата на човека. В момента все още има много мои героични колеги, които все още са в Русия, които продължават да защитават своите клиенти, активисти за правата на човека, политически активисти. Видни противници на режима на Путин. И мога само да кажа, че ги уважавам много, защото те постоянно си вършат работата, юридическата си дейност, правната си помощ за руската опозиция", уточни той.

Според Прохоров Европейският парламент е много влиятелен международен орган: "Това е една платформа от депутати от различни страни и те стигат до такива заключения, които играят важна роля в международната дейност в международен план, в международното право и отношения.  И тъкмо сега, след началото на пълномащабната агресия, нахлуването на режима на Путин в Украйна, е много важно да се опитаме да запазим европейското единство в тези рамки. Това е много, много важно, защото за диктаторските режими, като режима на Путин, за режима на Лукашенко и т.н., е много по-лесно е да атакуват демокрациите, ако те са разделени. Ако те действат поотделно. Ако Европейският парламент стигне до реални заключения, той би могъл да изиграе важна роля в борбата срещу агресията на Путин, срещу нарушаването на човешките права. Срещу някои нарушения на диктатурите. На европейска територия все още има диктатури, които наистина нарушават правата на човека. За мен като адвокат по правата на човека ситуацията е много, много трудна".

Гостът напомни, че неговият клиент - Владимир Кара-Мурза, е бил сред инициаторите на Закона "Магнитски". Това беше в самото начало на тази процедура, на този процес, за да се приеме списък в Америка, в Австралия, Великобритания и Канада и Европа. Важно е да се знае, че нарушаването на човешките права не е само вътрешно-политически въпрос, суверенен въпрос на която и да е държава. Не! Нарушаването на правата на човека е предмет на международното право и ако има нарушение на правата на човека, в която и да е страна - в Европа, може би и другаде - в Азия, Америка, в Южна Америка, без значение къде се намира, то е обект на международните отношения", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Прохоров уточни, че Владимир Кара-Мурза е бил тровен два пъти, почти фатално.

"Първо през май 2015. И за втори път през февруари 2017 г. Бил е отровен от агенти на КГБ, агенти на ФСБ (Федералната служба за безопасност), и дори знаем някои от имената им. Същите хора преследваха Алексей Навални през 2020. И той също беше отровен. Те работят в една от лабораториите на ФСБ в Москва. Владимир Кара-Мурза получи максимална присъда от  25 години затвор за това, което всъщност за него, предвид лошото му здраве, е доживотна присъда или с други думи, за него това е смъртно наказание. Всъщност е  заради петте му публични изяви. Една от тези изяви беше в Осло пред Норвежкия Хелзинкски комитет, където той разказа за политическите убийства в Русия. Втората му изява беше в Лисабон, Португалия, когато разкритикува ситуацията с непрекъснатото преизбиране на г-н Путин. Владимир Кара-Мирза заяви, че това е абсолютно незаконно, нелегитимно, това ново законодателство на Путин. Според руската конституция е невъзможно президент да се преизбира повече от два пъти. Сега ще му бъде пети мандат на г-н Путин, а Владимир Кара-Мурза го критикува. Той твърди, че това е незаконно. И това е част от присъдата му, че той е заявил тази идея. Това било нарушение на руската национална сигурност, както е написано в присъдата на Московския градски съд.  Аз съм абсолютно сигурен, че това няма нищо общо със закона, но това е факт, така е написано в присъдата му. Третата му реч се състоя в Московския център "Сахаров" през май 2021, когато той разказа за ситуацията с политическите затворници в Русия. Четвъртата и петата му изява бяха в Аризона и в Хелзинката комисия на Конгреса на САЩ, и те се отнасяха до ситуацията с масовите нарушения на правата на човека при руската агресия срещу Украйна, за бомбардировката на болницата в Мариупол, за масираните атаки на руските въоръжени сили срещу цивилното население в Украйна и т.н. Така тези пет абсолютно публични изказвания, публикувани в YouTube, доведоха до обвинението му в държавна измяна в Русия, в участие в дейността на нежела организация и в т.нар. Закон срещу фалшивите новини, който беше приет малко след началото на пълномащабната агресия на режима на Путин срещу Украйна. И най-накрая той бе осъден през април 2023 г. с максималната присъда от 25 години затвор при строг режим в колония. Сега Владимир беше прехвърлен в Западен Сибир, регион Омск и се намира в затвор за строг режим, наречен "Номер 7". При изключително тежки условия", заяви той.

Бившият адвокат на вече покойните опозиционни лидери е категоричен, че всяка война рано или късно ще приключи.

"Надявам се на победа за Украйна, тази война също ще свърши. Абсолютно съм сигурен, че ситуацията в Русия ще се промени. Не знам кога - тази година, или може би след 10 години, не знам, но няма друг избор. Положението ще бъде променено. Това по първата част на въпроса. А по втората – за ситуацията в  Русия през тази година. Дали тази държава ще бъде обединена или ще бъде децентрализирана? Така че е много трудно да се обсъжда точно сега, но съм абсолютно сигурен, че някои от нашите политически опозиционни лидери - някои от тях са в затвора, други - в чужбина, ще дойдат на власт в бъдеще. Убеден съм. И това засяга не само руските опозиционни лидери, ние имаме приятели по целия свят. Хора, които подкрепят една нова Русия, бъдеща Русия, Русия на промени. Демократична проевропейска Русия. Може да стане догодина, може да стане след 10 години, не знам. Но ние имаме приятели в различни страни. Има такива политически активисти като Петър Танев, който работи в Европа и също така се бори срещу режима на Путин и подкрепя руската опозиция в Европейския парламент и Съвета на Европа и в други европейски и международни органи. Има една много влиятелна фигура - комисар на ООН за положението с правата на човека в Русия, Мариана Кацарова. Тя е много влиятелна фигура на български произход. Тя е първият специален докладчик в историята на Организацията на обединените нации. Нейният смел, абсолютно брилянтен доклад  бе представен  в ООН през октомври миналата година", посочи той.

На въпрос за предприетите действия в Европейския парламент Прохоров обяви, че има различни инициативи, като резолюции за нелегитимността на бъдещите президентски избори в Русия.

"Надявам се, че Европейският парламент ще обърне повече внимание и на общото положение с нарушаването на правата на човека в Русия вътре в страната, в окупираните територии на Украйна. Ролята и влиянието на Европейския парламент и неговите инициативи могат да бъдат много важни за защитата на правата на човека в Русия и извън Русия, както и за международните отношения", добави гостът.

Според него руските имигранти са високообразовани и са доста успели в професията си.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Гнмъхмм
преди 2 месеца
Тази нелепа пропаганда я продавайте на ***. Те мразят Русия, без да ги интересува България. Вчера евроатлантическият вожд Денков се издъни-"Няма значение, че българската икономика страда от санкциите, важно да има ефект за Русия!". Гнусен плъх! Сигнализирай за неуместен коментар