"Новая газета": Алексей Навални е починал по-рано

Анонимен затворник даде нови разкрития по случая

18.02.2024 | 11:23 Редактор: Вяра Димова

Дисидентът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви руската Федералната служба за изпълнение на наказанията. Това стана ясно от статия на вестник "Новая газета", която се позовава на затворник от колонията ИК-3 "Полярен вълк", пожелал анонимност.

Eто и част от текста на статията на "Новая газета":

"Вече има известни проблеми в комуникацията с наказателна колония № 3 в Ямал ("Ямска тройка" или "Тройка", медиите наричат колонията "Полярен вълк"), пише "Новая Европа". Това се дължало на отдалечеността на наказателната колония от гъсто населените райони и на специалния режим на задържане.

В деня на смъртта на Алексей Навални неофициалното общуване с ИК-3, т.е. без контрол от страна на Федералната служба за изпълнение на наказанията, стана още по-трудно. Но редакцията успя да се свърже с един от затворниците и той разказа, че "още вечерта на 15 февруари в затвора е започнала неразбираема суматоха".

- Всичко започна с това, че вечерната проверка, която се извършва от 20:00 до 20:30 ч., беше значително ускорена - разказа пред "Нова-Европа" затворник от Центъра за изпълнение на наказанията-3. Това често се случва в навечерието на празници, когато надзирателите бързат към масата, но вчера не е имало празник. Тогава ни затвориха в бараките, предупредиха ни да не извършваме никакви движения между бараките и засилиха охраната. Така че беше невъзможно да се излезе навън. Късно вечерта и през нощта три пъти чух някакви коли да навлизат на територията на зоната, но не можех да видя през прозореца.

Според затворника, сутринта на 16 февруари, започнала с пълно "претърсване" на бараките. Служителите на колонията са конфискували няколко мобилни телефона, карти и дори бойлери, чието използване преди това е било пренебрегнато. От фразите на надзирателите затворниците заключили, че в колонията се очаква проверка.

- Обикновено както администрацията, така и затворниците, научават за подобни проверки не ден-два преди пристигането им, а около месец по-рано - казва източникът на "Нова-Европа" - и се подготвят за тях предварително. Защото нито затворниците, нито надзирателите (охранителите) имат нужда от излишни грешки, които могат да бъдат открити от инспекторите. Изведнъж, и комисията пристига! Явно нещо трябва да се е случило!

Според затворника за смъртта на Алексей Навални в колонията е станало известно около 10 ч. сутринта (08:00 ч. московско време).

- ЕПКТ (помещение от типа на единична килия, което често служи за наказателна изолация или ШИЗО в наказателните колонии; в ИК-3 ЕПКТ има 50 легла), където е бил настанен, се намира далеч от бараките, но ако там дойдеше линейка, тя щеше да се вижда", казва затворникът. Сутринта в колонията не е имало линейки, те се появяват едва след като става ясно, че Навални вече е мъртъв. Така че мисля, че Навални е починал много по-рано от времето, което е било обявено. Най-вероятно още снощи. В противен случай защо беше необходимо да ни затворят плътно в бараките, а на сутринта да направят обиск в бараките?

В същото време събеседникът на "Нова-Европа" смята, че смъртта на Навални е била изненада за властите в колонията.

- Още от сутринта както "майсторът" (началник на колонията), така и "братовчедът" се разхождат като празен чувал над главите си, казва затворникът. Следобед, около три часа (13:00 ч. московско време), в администрацията влезли няколко коли наведнъж. Една от "Сова" (ИК-18, "Полярна сова" - колония за доживотни затворници), още няколко, очевидно, от Лабитнанги (най-близкия град до селището Харп, на около 35 км) и една определено от Салехард (на около 70 км от Харп). Мисля, че те са разработвали обща позиция пред комисията от Москва.

Затворник от наказателна колония № 3 разказва пред "Нова Европа" за условията, в които е задържан Алексей Навални, пише БГНЕС.

Затворниците са научили за пристигането на комисия от централното управление на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) в ИК-3 приблизително по същото време, когато е настъпила смъртта на Навални. Според затворниците това е още едно доказателство, че политическият затворник си е отишъл много по-рано от обявеното. Все пак в колонията са сигурни, че нито "господарят на Калин" (началникът на ИК-3, полковникът от вътрешната служба Вадим Калинин), нито неговите подчинени имат нещо общо със смъртта на Навални. Въпреки че не отхвърлят напълно предположението, че ръководството на колонията е трябвало да изпълни заповед, която не е искало да изпълни.