"С Навални умря последният лъч надежда за промяна": В цяла Европа палят свещи със сълзи в очите

Протести имаше дори в Сърбия

17.02.2024 | 13:32 Редактор: Елеонора Танева

Смъртта на руския опозиционер Алексей Навални бе официално потвърдена от говорителя му Кира Ярмиш. 47-годишният Навални е изпаднал в безсъзнание и е починал в петък след разходка в арктическия затвор "Полярен вълк" в Харп, където излежаваше дълга присъда. 

Смъртта му потопи в скръб хиляди хора. Новината за кончината му предизвика спонтанни протести в стотици градове по света, както и в самата Русия. По данни на правозащитна организация на различни места в Русия са арестувани над 230 души.

Гражданите в много руски градове излязоха да положат цветя пред паметниците на жертвите на репресии, въпреки полицейския терор в страната. 

"Аз съм тук, защото сега това е единственият начин да изразим нашите чувства и да се изправим срещу това, което се случва. Мисля че всеки разбира какво се случва, но по очевидни причини не може да го каже на глас. Смятам, че не само Навални си отиде днес - днес умря нашата държава", заяви протестиращ. 

В Казан полицията се опита да разгони хората.

"Алексей Навални беше нашият последен лъч на надежда за промяна. И той умря днес. И сега просто искам да плача. Нямам думи", каза жена на протеста.

"Да, ние сега искаме да плачем, но надеждата ни не може да умре. Аз мисля, че еволюцията на обществото ни не може да бъде спряна. Всичко ще се върне по местата си, защото здравият разум и желанието за по-добър живот на хората ще надделее", заяви друг протестиращ. 

Дори в Москва хората поднасят цветя и свещи в памет на Навални и то на метри от Кремъл. Избраното място е мостът, на който путинският терор застреля друг руски опозиционер - Борис Немцов.

"Участвах като доброволец в кампанията му за президентските избори и вярвах, че той е човекът, който може да поведе Русия към по-добро бъдеще. Сега това вече няма как да се случи и ние нищо не можем да направим", сподели Виолета Соболева.

В столицата на Сърбия, Белград, където се смята, че хората са силно проруски настроени, се събраха много протестиращи. Те се наредиха на дълги опашки и изкупиха цветята от цветарските магазини. След това отидоха пред руското посолство и скандираха: "Путин х**ло".

В столицата на Израел, Тел Авив, където има голяма руска диаспора, също хората крещяха "Путин е убиец". Хиляди излязоха по улиците на градове в цяла Европа, за да почетат паметта на опозиционера.

Стотици свещи в памет на Навални бяха запалени в редица арменски и грузински градове. Същото е и в прибалтийските републики.

Руските власти обявиха, че тялото на Навални няма да бъде предадено на семейството му, докато не приключи разследването. Според говорителят на активиста - Кира Ярмиш, семейството не знае къде се съхранява тялото му. Близките му са сигурни, че той е бил убит и действията на руските власти са с цел да бъдат прикрити следите за това .

Вижте повече в репортажа.


2
1 rate up comment rate down comment 0
gaben27@abv.bg
преди 2 месеца
Най-големите престъпници и убийци са наркоманските сащ-убиват затворници и не съобщават за престъпленията си.Наркоманските сащ са престъп ници и ебийци на ЧОВЕЦИ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Щерю
преди 2 месеца
"Късно вечерта на 9 юни трима затворници в Гуантанамо умират внезапно и насилствено... Никой от мъжете не е обвинен в престъпление, въпреки че и тримата са участвали в гладни стачки в знак на протест. Те са били държани в килийния блок, известен като Алфа Блок, запазен за особено проблемни затворници или затворници с висока стойност. Тъй като новината за смъртните случаи се появи на следващия ден, лагерът влезе в локдаун." ("Самоубийствата" от Гуантанамо, Скот Хортън) И САЩ също убива затворници Сигнализирай за неуместен коментар