Вадим Прохоров, бивш адвокат от екипа на Навални, с ексклузивно интервю пред Bulgaria ON AIR

Половин година след като напуснах Русия, повечето от екипа на Навални бяха арестувани, подчерта Прохоров

17.02.2024 | 13:44 Редактор: Елеонора Танева

Какво е да си борец за правата на човека в Русия? Пред Милена Милотинова от Bulgaria ON AIR, ексклузивно говори Вадим Прохоров - бивш адвокат на вече покойните опозиционни лидери Алексей Навални и Борис Немцов, както и на излежаващия в момента присъда Владимир Кара-Мурза.

Той заяви, че в Русия за него не е безопасно.

"Трябваше да напусна Русия април 2023 г. Няколко дни преди присъдата на моя близък приятел и клиент Владимир Кара-Мурза бях заплашен от държавния прокурор по тези съдебни заседания, а и от съдията. Най-накрая един от видните опозиционни лидери ме покани и ми каза, че една от високопоставените фигури в прокуратурата се интересува от мен и моята ситуация, че за мен ще бъде опасно да остана в Русия. На Борис Немцов бях адвокат на 14 г., все още съм адвокат на Владимир Кара-Мурза. Половин година след това, на 13 октомври повечето от екипа адвокати на Алексей Навални бяха арестувани в Москва. Това бяха: Алексей Липцер, Игор Сергунин и Вадим Кобзев бяха арестувани в Москва - само заради работата си, за законната си дейност. Те не са политици, не са политически активисти. Те са просто си вършеха работата, упражняваха законната си професия, и понастоящем са в ареста, в московски затвор - в "Матроска тишина". Някои от нашите опозиционни лидери са в затвора в Русия Владимир Кара-Мирза, Алексей Навални, Иля Яшин и така нататък и така нататък. Някои други са в чужбина, но за съжаление това е обикновена ситуация за диктатурите.  каза Вадим Прохоров пред "Брюксел" 1.

Той изрази позицията си, че Украйна ще победи Русия: "Мисля, че всяка война рано или късно ще приключи. Надявам се на победа за Украйна, но както и да е, тази война също ще свърши. Абсолютно съм сигурен, че ситуацията в Русия ще се промени. Не знам кога - тази година, или може би след 10 години, не знам, но няма друг избор. Положението ще бъде променено", убеден е адвокатът.

Цялото интервю на Милена Милотинова с Вадим Прохоров, гледайте тази вечер в предаването "Брюксел 1" от 17:30 часа.