Как евакуират цивилни: Ако до 10 мин. не напуснете, хвърляме граната и ще ви взривим

Хора се молеха на колене за пощада, сподели 77-годишна жена от Мариупол

25.04.2022 | 16:15 Редактор: Елеонора Танева
Как евакуират цивилни: Ако до 10 мин. не напуснете, хвърляме граната и ще ви взривим

От началото на войната в Украйна пристанищният град Мариупол е обект на постоянни атаки от страна на руската армия. Инфраструктурата на града е почти напълно разрушена, а останалите в града хора са принудени да се крият в мазета и бункери. 

Хиляди цивилни успяха да се евакуират от обкръжения град, а след това са преминали през т.нар. филтрационни лагери, организирани от руските военни. 

77-годишна жена се е криела в мазето до 25 април, когато се появили руски войници.

"Казаха ни: "Ако до 10 минути не напуснете, ще хвърлим граната и ще ви взривим". Някои от хората им се молеха на колене да ги пощадят. В крайна сметка всички излязохме навън. После ни натикаха в един автобус, като през цялото време крещяха да влизаме по-бързо, защото Украйна щяла всеки момент да започне да ни обстрелва", разказва жената.

Тя и всички останали от автобусите били откарани в Торез, там им взели пръстови отпечатъци, подложили ги на кръстосан разпит в полицейски участък. 

"Разпитваха къде съм работила и къде смятам да живея. Казах, че ще живея в Украйна, а те се разсмяха и отвърнаха: "Такава страна вече няма да има", споделя възрастната жена.

31-годишен мъж напуснал Мариупол с жена си и бебето им на 21 март.

"Чеченци ни съобщиха, че можем да се евакуираме в т.нар. Донецка народна република, но евакуацията беше абсолютно хаотична - хората бягаха под постоянния обстрел, а после трябваше да се върви пеша около 8 километра. на третия ден стана ясно, че ще ни принудят да преминем в Донецк през т.нар. филтрация и после ще ни закарат в Русия. А ние точно това не искахме", разказва мъжът.

Филтрацията включвала преминаване през три етапа. 

"Един военен ми нареди да се съблека, след което започнаха да ме оглеждат за татуировки и следи от рани. После ми взеха телефона, прегледаха всичките ми контакти, електронните съобщения, снимките, всичко. И задаваха въпроси къде съм живял, какво съм работил и дали познавам хора от полка "Азов", сподели младият баща пред DW. 

Бил посъветван да отговаря каквото се очаква от него, за да няма проблеми.

"Моят разпит премина спокойно, но може би защото отговарях "правилно". Чувах виковете и ругатните по адрес на други мъже, които питаха защо Русия е нахлула в родината им. И аз съм на същото мнение, но бързо ми стана ясно, че не бива да го казвам", допълва разказа си за преживяното украинецът.

Семейството е успяло да стигне до Полша, но смята да се придвижи до Австрия, където имат познати. И се надяват едни ден да се върнат в Украйна. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК