Зеленски се срещна с Блинкен и Остин, САЩ връщат дипломатите си в Киев

Основна тема на срещата е искането на Украйна за по-тежки оръжия

25.04.2022 | 08:28 Редактор: Жаклина Иванова
Зеленски се срещна с Блинкен и Остин, САЩ връщат дипломатите си в Киев

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря с американския държавен секретар Антъни Блинкeн и с министъра на отбраната Лойд Остин, които снощи пристигнаха в Киев и обещаха постепенно връщане на дипломатите на САЩ в украинската столица.

Основна тема на срещата е искането на Украйна за по-тежки оръжия.

Блинкън и Остин са първите представители на американското правителство, които посещават Киев, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Войната, която навлезе в третия си месец, доведе до хиляди жертви и 5 милиона и двеста хиляди бежанци.

Киев търси помощ и за украинците, блокирани в разрушения град Мариупол. Според кмета на града над 100 000 души все още се намират там и не могат да се евакуират.

Украинската отбрана в Мариупол е на ръба на колапса, призна помощникът на президента Зеленски Олексий Арестович. Той заяви, че високопоставените американски представители не биха дошли в Киев, ако "не бяха готови да дадат оръжия".

По-рано вицепремиерът Ирина Верешчук обяви, че руските войски не само не са откликнали на призивите за прекратяването на огъня, но и възпрепятстват населението да напусне Мариупол и да потърси убежище във вътрешността на Украйна, припомни БНР.

Освен за прекратяването на огъня, Киев настоява за сигурни и няколкодневни хуманитарни коридори за мирните жители, които искат да напуснат Мариупол и да отидат в контролираните от Киев територии. Властите в Киев също така ще настояват за освобождаването или размяна на бойците си, които все още са блокирани в завода "Азовстал".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК