Ситуацията в Мариупол е драматична, щетите и загубите за Украйна са около $1 трлн.

$700 млн. обещаха САЩ на Украйна и още 15 страни

25.04.2022 | 14:09 Редактор: Ваня Кузманова

Нова американска помощ от 700 млн. долара обещаха САЩ на Украйна и страните от Централна и Източна Европа, помагащи на Киев във войната. Вашингтон ще върне и американските дипломати в посолството в Киев. Това е договорено на срещата между украинския президент и американската делегация - среща, пазена до последния момент в тайна от Вашингтон. 

Дойде и остра реакция от страна на Русия за помощта с оръжия. А Международният валутен фонд обяви, че отпуска безвъзмездно на Украйна 15 млрд. долара. Въздушните удари по Източна Украйна не спират и във втория ден на Великден. 

"Не знаем как ще се развие войната оттук нататък, но знаем, че съществуването на суверенната, независима Украйна ще продължи много по-дълго от присъствието на Владимир Путин. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, докато не бъде постигнат окончателен успех", заяви държавният секретар на САЩ  Антъни Блинкен.  

Вашингтон ще върне и дипломатите си в посолството в Киев. Щатите са убедени, че Киев ще спечели войната, само ако има необходимите оръжия. Общата сума на военните доставки от САЩ за Украйна достигна 3,7 млрд. долара. Зеленски благодари за помощта и я нарече безпрецедентна. 

"Бих искал да благодаря лично на президента Байдън и от името на целия украински народ за неговото лидерство в подкрепата на Украйна, за неговата лична ясна позиция", посочи президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Москва реагира с нота до Вашингтон. 

"Дали сме връчили нота - да, подчертахме, че е неприемлива ситуация, в която САЩ пълнят Украйна с оръжие", заяви посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов. 

На този фон ситуацията в Мариупол остава все така драматична - евакуацията не е възможна за пореден ден. Освен за прекратяването на огъня Киев настоява за сигурни хуманитарни коридори за мирните жители, които искат да напуснат Мариупол. 

Властите в Киев също така ще настояват за освобождаването или размяна на бойците си, които все още са блокирани в завода "Азовстал". Към днешна дата Харков остава частично блокиран. Руското министерство на отбраната съобщава за ракетни и артилерийски удари по украинските войски западно и южно от Изюм. 

Херсон е единственият голям град, който Русия успя да превземе, откакто нахлу в края на февруари. А щетите и загубите за Украйна досега са около 1 трилион долара, обявиха от президентството. 

За пореден път Русия твърди, че на нейна територия е паднал украински снаряд. От Москва съобщиха, че ракетата е ударила поле в руската Белгородска област. 

Бежанците от Украйна вече са 5,200 млн. души. Тези, които са напуснали дома си и са отишли в други части на страната, вече са над 7 млн. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК