Милиони украинци ще избягат от войната, но къде ще потърсят спасение? (+СНИМКИ)

Вече има опашки по границите с Полша, прилив от бежанци отчитат и в Румъния

25.02.2022 | 10:50 Редактор: Елеонора Танева

Европа се подготвя за бежанска вълна от около милион жители на Украйна, след като Русия започна пълномащабна атака срещу страната.

Заповедта за пълномащабна инвазия, дадена от руския президент Владимир Путин, ускори подготовката на държавите от източната част на Европейския съюз за прилива от бежанци. Това важи особено за Полша, която вече е дом на повече от милион украинци. Вероятно страната ще е първата дестинация, която бягащите от войната в Украйна ще предпочетат.

Стотици автомобили задръстиха магистралата, която свързва Киев с Полша, като украинското правителство заяви, че руските военни сили вече са навлезли в района на столицата, в която живеят 2,9 млн. души.

Перспективата за огромен приток на мигранти принуждава източноевропейските правителства, някои от които през последните години отказаха да приемат бежанци, да се сблъскат със стотици хиляди бягащи жители на Украйна. Властите в четирите държави членки на ЕС, граничещи с Украйна - Полша, Унгария, Словакия и Румъния - посочват, че са подготвени да приемат бежанците.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, застъпник на антиимиграционна политика, който се подготвя за нови избори след по-малко от шест седмици, заяви, че страната му ще приеме бежанци.

"След днешната военна атака, за съжаление, можем да очакваме увеличаване на броя на украинските граждани, пристигащи в Унгария, които вероятно ще поискат убежище. Готови сме да се погрижим за тях и ще можем да се справим с предизвикателството бързо и ефективно", изтъкна той.

Правителството в Будапеща, което има търкания с Киев за правата на етническите унгарци, живеещи в Украйна, тази седмица премести част от войските си към североизточната си граница, за да укрепи отбраната и да се подготви за хуманитарна помощ.

Германия, която пое по-голямата част от мигрантите, влезли в Европа през Турция и Балканския регион преди шест години, заяви, че първо ще предложи помощ на граничните държави членки на ЕС, които поемат първоначалната тежест на бежанската вълна.

От своя страна властите в Румъния посочиха, че вече отчитат прилив на бежанци от Украйна, които пристигат предимно пеша, на северната ѝ граница. 

Румъния поиска от най-северните си окръзи, които граничат с Украйна, да осигурят отопление и електричество на съществуващите бежански центрове - въпреки че местните медии се съмняват дали нацията разполага с капацитет за това. Словакия, която вече разработи планове за разширяване на приютите за бежанци, изпрати 1500 войници на източната си граница.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Четете повече по темата в investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК