Докато едни българи бягат от Украйна, други пътуват натам, за да приберат децата си

Чака се с часове и в двете посоки по границите

24.02.2022 | 18:55 Редактор: Елеонора Танева

Масова евакуация и паника в Украйна. Стотици се редят на опашки по бензиностанциите и граничните пунктове, за да избягат от руските военни действия. Над 400 българи са поискали помощ от държавата, за да бъдат евакуирани. Други пък спешно отиват в Украйна да приберат близките си. 

"Пътуваме през поля и села, чакаме на огромни опашки,  навсякъде е паника и ужас, сутринта имаше сирени. Хората не знаят какво правят, с чанти са, по бензиностанциите има огромни опашки", сподели Виктор.

Той е бесарабски българин, който от повече от 20 години живее в Украйна. Сутринта се събужда от звук на сирени и тътен от гърмежи. Затова решава да си събере багажа и да тръгне за България. Взима със себе си и няколко приятели украинци. Виктор признава, че не е очаквал такъв развой на събитията. 4:26 

"Преживях и случващото се в Донецк, баща ми е оттам и знам какво е това. Не можеш да свикнеш с войната, този конфликт е безсмислен, вече живеем в голям свят, който не можем да разделим", разказва Виктор.

От колата ни показва опашките пред банкоматите и магазините за хранителни стоки. 

"Това е война между Америка и Русия, ние сме просто земя, свободна земя, където просто ще загиват хора", сподели Виктор.

А адвокат Георги Георгиев и съпругата му, която е украинка, стягат куфарите и тръгват за Украйна, за да приберат спешно двете си деца. Те се намират в Черновци, в западната част на страната, където учат. 

"Заради тези действия трябва да отидем да ги приберем максимално бързо. Лошото е, че на границите има много хора, които напускат държата, над 30 км е опашката", каза Георги Георгиев.

Добави, че комуникационните връзки прекъсват и трудно общуват. И макар военните действия да го изправят пред изпитание, Георги споделя, че е очаквал рано или късно това да се случи. 

"Ние от 4 часа бяхме събудени с жена ми, следяхме какво става. В 5 часа приятели ни звъннаха, че са започнали бомбардировки в Донецк и Луганск. Докато говорихме с приятели при тях избухна ракета", разказа Георги.

Яков пък в момента се намира в Одеса. През прозореца си чува гърмежи. Излизал е навън няколко пъти и наблюдава, че има паника сред хората. 1:09 

"Хората купуват хранителни продукти, аз ходих да купя хляб, имаше още малко останало, но аз успях да си взема. Жна ми и дъщеря ми са в Киев. Аз чакам да отида при тях, но всичко зависи от ситуацията, защото тази сутрин беше тежка. Искаме да сме в Западна Украйна и след това ще решаваме дали оставаме там или отиваме в София", уточни Яков.

Мъжът се опасява, че конфликтът може да излезе извън пределите на Украйна.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК