Българи бягат от войната в Украйна, в Бургас вече са готови да ги посрещнат

Евакуацията на наши сънародници ще става през три пункта в Полша, Молдова и Румъния

24.02.2022 | 17:50 Редактор: Елеонора Танева

Увеличава се броят на българите, които искат да се евакуират от Украйна. Правителството вече организира процеса по транспортирането им към България. Евакуираните и бежанците ще бъдат настанявани в бази и хотели у нас. Кризисни центрове в Бургас са готови да приемат първите наши сънародници. Те ще получат и психологическа подкрепа. 

Първите мъже в държавата остро осъдиха руската инвазия в Украйна. 

"Това е абсолютно недопустимо в 21 век, в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава – категорично недопустимо", заяви Румен Радев.

Пряка заплаха за страната ни няма, но рисковете за доставки на стоки и суровини остават.  

"В този момент няма директна заплаха за нас, но ние като член на НАТО и ЕС ще бъдем партньор, на който нашите съюзници могат да имат доверие. Ние изработваме финален план за всички елементи на енергийната сигурност, киберсигурността, военновременните запаси", каза премиерът Кирил Петков.

"Към момента нямаме забавяне на количествата природен газ, но това не означава че няма подобен риск", добави енергийният министър Александър Николов.

Приоритет за правителството са българите, които искат да се евакуират от Украйна. Това ще става през три пункта в Полша, Молдова и Румъния. Заради затвореното украинско въздушно пространство за тази цел са организирани и автобуси. 

"Ще могат да се превозят и с автобуси и ще може през Полша да летят. Обследваме и възможността да посрещнем и украински граждани, ако това се наложи", уточни Кирил Петков. 

Всички кризисни центрове в Бургас имат готовност при необходимост да приемат евакуирани хора от Украйна. Капацитетът им е за около 100 души, а помещенията са оборудвани с всичко най-необходимо, пригодени са и за деца. 

"Това е новопостроена сграда, с цялостно оборудване на спални помещения, медицинско обзавеждане. Хората могат да разчитат на професионална помощ от социални работници, психолог, юридическа подкрепа, 24 часова защита и подкрепа, за да могат да преодолеят кризата, в която са изпаднали", обясни директорът на Дирекция "Социални дейности, здравеопазване и спорт" в община Бургас Мая Казанджиева.

ДАНС и МВР са в готовност за максимално бързо обработване на документите за самоличност на пристигащите от Украйна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК