Радев: Недопустима атака в 21 век, няма пряка заплаха за България!

"В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства", заяви президентът

24.02.2022 | 09:50 Редактор: Жаклина Иванова

Часове след военната агресия на Русия българският президент Румен Радев свика всички държавни институции на извънредна среща. Позицията на България е ясна и категорична - остро осъждане на действия на Русия към Украйна.

"Свиках извънредна консултативна среща с правителството, председателя на парламента и службите за разглеждане на ситуацията в Украйна. В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е недопустимо в 21 век", заяви президентът Румен Радев в изявление относно възникналата ситуация в Украйна.

Държавният глава увери - към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на Република България.

"Има обаче редица рискове, като цяло ситуацията за сигурност в Европа и в глобален мащаб са променени. Правителството продължава да извършва отчети за рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки, която касае обществото ни. Анализите ще продължават с търсене на всички възможни варианти, така че да няма прекъсване в енергийните доставки на газ, на петрол, на храни, на всички стоки от първа необходимост", посочи Радев.

По думите на президента в момента се търсят и се работи по всякакви алтернативни трасета и доставки.

"В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността. България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО, в системата за национална и колективна сигурност. В ход са консултации в съюзен формат в НАТО", уточни Радев.

Президентът каза, че до момента броят на хората, които са заявили и искат евакуация от Украйна, надхвърля 4000.

Държавният глава информира, че ще бъде направено всичко възможно сънародниците ни да бъдат евакуирани от Украйна.

"България продължава да участва във всички формати на НАТО и ЕС и да търсим заедно колективен отговор на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност. Ще продължаваме да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани", отбеляза Радев.

България остава приятелски настроена към Украйна. А министърът на външните работи Теодора Генчовска нареди на дипломатите ни в Румъния, Полша и Молдова да отидат на границата с Украйна и да съдействат на всички наши сънародници, които искат да бъдат евакуирани.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години
Доста сме близко и не може да ни гарантират нищо! Сигнализирай за неуместен коментар