ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви началото на войната, Байдън реагира светкавично

Украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си, настоя руският президент

24.02.2022 | 06:50 Редактор: Тодор Петров

Руският президент Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Донбас. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир, съобщава BBC. 

Путин призова украинските войници да се предадат и да се приберат по домовете си. И предупреди, че ако това не се случи, Киев ще носи отговорността за по-нататъшни кръвопролития. 

Държавният глава определи действията си като "самозащита" и подчерта, че истината и справедливостта са на страната на Русия. Путин беше категоричен, че Москва няма намерение да окупира Украйна.

Съединените щати и техните съюзници ще отговорят единно и решително на тази "непредизвикана и неоправдана атака на руските въоръжени сили" срещу Украйна, заяви американският президент Джон Байдън, след като в украинската столица Киев бяха чути експлозии, предаде Ройтерс. 

"Президентът Путин избра да започне преднамерена война, която ще доведе до катастрофална загуба на животи и до човешко страдание", се казва в изявление на Байдън.

"Само Русия е отговорна за смъртта и разрухата, които тази атака ще донесе. Светът ще държи Русия отговорна", добави той.

Ще бъде организирана евакуация от Украйна на всички желаещи българи. Това съобщиха от Министерство на външните работи. Повече информация може да бъде получена на телефоните на ведомството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
13 rate up comment rate down comment 0
Д.ИВАНОВА
преди 2 години
Мерете сили в спортни състезания ,не с оръжия и човешки животи.СТИГА ВОЙНИ !! Сигнализирай за неуместен коментар