Военна мобилизация в Украйна и руско настъпление към границата

Доналд Тръмп определи плана на Путин като гениален

23.02.2022 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Мобилизация в Украйна. Върховната Рада позволи на цивилните да носят оръжие за самоотбрана. Властите в Киев смятат, че след признаването на независимостта на Луганската и Донецката народна република, Москва няма да спре до Донбас, а ще атакува украинската столица. 

Сателитни снимки показаха руско настъпление към границата, а властите в Украйна съобщиха, че при обстрел от проруските сепаратисти има жертва. 

С указ на президента Володимир Зеленски Украйна обяви мобилизация на резервистите, които да се включат в редиците на армията за период от една година. Според експерти става дума за 900 000 души. 

Тези, които не се отзоват, може да бъдат съдени. След като обяви готовност да скъса дипломатически отношение с Москва, Киев предупреди всички украинци да напуснат Русия. Външното министерство препоръчва на гражданите на Украйна да се въздържат от всякакви пътувания до Руската федерация, а тези, които са в тази страна, незабавно да напуснат територията ѝ. 

Призивът на външното министерство може да засегне няколко милиона украински граждани, които живеят в Русия. Изглежда и дипломатическите пътища се затварят още повече, след като стана ясно, че Вашингтон отказва среща с Москва. Антъни Блинкен няма да се срещне със Сергей Лавров, нито Джо Байдън с Владимир Путин. Условието на Вашингтон беше, че среща ще има, ако няма руска инвазия. Така на практика САЩ приемат признаването на двете републики за руско нахлуване. 

Владимир Путин обвини Запада, че пренебрегва призивите на Русия за изграждането на система за равна и неделима сигурност в Европа. 

"Кой, за Бога, смята Путин, че му дава право да обявява нови т. нар. "страни" в територия, която принадлежи на неговите съседи?", настоя Байдън.

В социалните медии се разпространява част от реч на руския политик Владимир Жириновски, изречена преди близо година. 

"Ще разберете в 4 часа сутринта на 22 февруари 2022 година. Бих искал 2022 г. да бъде спокойна и мирна, но обичам истината. Няма да е мирна. 75 години аз говоря истината. 2022 година ще бъде годината, в която най-накрая Русия ще стане велика страна и всички ще са длъжни да се съобразяват и уважават нашата страна", заявява тогава той.

Доналд Тръмп определи плана на Путин като гениален. А така чаканият от милиони финал на Шампионската лига по футбол няма да се проведе в Санкт Петербург. Великобритания призова за това УЕФА.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК