България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Украйна я чакат много сериозни атаки от руските хакери

Любомир Тулев: Защитата с бекъпи вече не работи

23.02.2022 | 09:43 Редактор: Тодор Петров

Голяма част от експертите по киберсигурност по света обвиняват Русия, че в последното десетилетие води агресивна хибридна война. В последните няколко седмици редица правителствени сайтове в Украйна станаха жертва на кибератаки.

"Това е модерният начин - хибридният модел. Имаме действия на физическия и на информационния фронт. Вероятността да се повишат тези атаки е много сериозна. Няма 100% сигурност. Счита се, че хакерските групи в Русия са в основата на големите хакерски атаки по света. Китай също се спряга", коментира експертът по информационна сигурност Любомир Тулев в "България сутрин".

Гостът в студиото посочи, че има случаи, в които самата държава стои зад хакерски групи и ги закриля. Целта е да се извършват хакерски атаки в Западния свят, за да бъдат хакерите в помощ на своите правителства. Тулев даде пример с Русия, Китай, Северна Корея

По думите му хакерските атаки биха били насочени към държавните органи в Украйна, към техните уеб приложения и системи, но най-вече към финансовите институции.

"Криптовирусите върлуват от 2012 г. Това е голям бич. Вече виждаме, че хакерите се насочват към това, преди да криптират вашите файлове, да източат цялата информация. Платили или неплатили откупа, те продават извлечената информация в "тъмния интернет". Защитата с бекъпи вече не работи. Компаниите трябва да търсят информация за своите ресурси и акаунтите на своите служители и потребители в "тъмния интернет", обясни Тулев пред Bulgaria ON AIR. 

Експертът по информационна сигурност препоръча да мислим за многослойна защита, за да сме относително сигурни. Според него България не е остров на спокойствието.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК