Експерт: Хакерите стават все по-хитри, потребителите не са внимателни с паролите си

"Чрез криптовалутите е много по-лесно да вземеш пари от хората", смята Ронан Маккъртин

15.02.2022 | 11:58 Редактор: Ваня Кузманова

Кои са най-големите заплахи в сферата на киберсигурността за бизнесите и потребителите?

"Най-големите заплахи от гледна точка на разходите са рансънуер и фишинг атаките, като те вървят ръка за ръка до голяма степен. Рансънуер  е нещо ново, което не сме виждали преди, защото при него има икономически стимул. Рансънуер  се появява през 1999 година и е съхраняван тогава на флопи диск, защото няма необходимите му интернет и криптовалути", посочи вицепрезидентът "Европа, Израел, Турция", Acronis Ронан Маккъртин за предаването "Money.bg"

По думите му това, което виждаме днес е, че чрез криптовалутите е много по-лесно да вземеш пари от хората

"Така че за крайните потребители фишинг атаките са най-честия начин, чрез който изтеглят рансънуеър, след което той криптира всичките им данни. Това е типичният начин, по който крайните клиенти биват атакувани", допълни той. 

"Тенденциите се развиват с всеки изминал ден, атаките стават все по-хитри – защото хакерите не криптират просто бизнес данните и данните на доставчиците, но на практика криптират данните на всички бизнес партньори. Това е може би най-сериозната заплаха, която виждаме на ежедневно ниво", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че традиционно потребителите не са много внимателни по отношение на паролите си и използват една и съща парола навсякъде. 

"Това, което обаче ние виждаме, е, че редица пароли биват продавани в дарк уеб. Така че, ако веднъж имате пробив в сигурността и достъп до данните, тези данни могат да бъдат продадени на кибер престъпници, а те от своя страна използват данните, за да ви атакуват. Но да, традиционно управлението на паролите е най-слабата част за много организации", заяви Ронан  Маккъртин. 

"Всяка индустрия е застрашена от кибер атаки – независимо от големината ѝ и независимо от нивото ѝ на сигурност. В момента всяка една индустрия е подложена на атаки – малки бизнеси, големи бизнеси. Напоследък в медиите излизат информации за големи атаки, вчера имахме пример с голяма верига супермаркети, която беше атакувана и в резултат на което 30 нейни магазина бяха затворени в цяла Европа. Кибер престъпниците не се интересуват откъде ще дойдат парите, те вземат пари от всички", смята събеседникът. 

"Всяко едно устройство днес е уязвимо, говорейки за умни градове, умни системи за управлението на трафика, умни автомагистрали, умни паркинги – всички те ще бъдат атакувани в бъдещето. Така че, когато създаваме умните градове с умни електрозахранване и други умни решения, всички те ще бъдат уязвими. Особено важни са онези устройства, които не са свързани с център за данни като лаптопите например, които също са уязвими от кибератаки. Така че, когато умните градове бъдат построени, съм сигурен, че властите ще разберат, че тези системи трябва да бъдат защитени – устройствата трябва да бъдат защитени, информацията трябва да бъде защитена. И ще трябва да използват технологии като нашите, които да осигурят защитата на тези иновации", завърши Маккъртин.  

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК