Какво 2021 г. ни научи за кибератаките и как да се защитим през 2022 г.

Нова година, нова тактика, същите техники

14.02.2022 | 09:11 Редактор: Здравко Черкезов
Какво 2021 г. ни научи за кибератаките и как да се защитим през 2022 г.

Нова година, нова тактика, същите техники. Докато насочваме погледа си към възможностите и предизвикателствата на 2022 г., размишляваме и върху две изминали години от една все още продължаваща пандемия.

И днес, когато "новото нормално" вече сякаш не изглежда като нещо необичайно, добре е да помислим и за това как кибератаките също се превърнаха в "нова нормалност" в ежедневния ни живот, пише Forbes.

Киберпрестъпленията и нарушенията, които се случват на дневна в началото на тази година са със същото темпо, с което бяха и в началото на миналата. По всичко личи, че добрите стари киберпрестъпници ще бъдат сериозна заплаха за бизнеса в частност и за държавите като цяло и през 2022 година.

Рансъмуерът и изнудването, както и изтичането на данни няма да изчезнат скоро. И като се има предвид колко популярна и нормална е работата от вкъщи, кибератаките ще стават все по-мощни, категорични са експерти.

Банковият сектор беше един от засегнатите през първата половина на 2021 година, когато беше отчетено увеличение от 1318% на годишна база на т. нар. рансъмуеър атаки.

Хакерите определено са насърчени и от поредицата от успешни атаки като тези срещу Colonial Pipeline, JBS и NBA. Впрочем, от Cybersecurity Ventures изчисляват, че кибератака се е извършвала на всеки 11 секунди през 2021 година.

Постоянна тема през последните няколко години е как организациите се защитават чрез различни киберзастрахователни полици. Това, което се промени радикално е скоростта в мащаба на искове, свързани с киберинциденти.

Застрахователни брокери от САЩ изчисляват, че вноските по тези застраховки ще се увеличат между 50% и 150% през 2022 година.

Финтех и криптоиндустрията ще стават все по-апетитна хапка за киберпрестъпления. Колкото до сигурността, то тя продължава да бъде по-скоро реакционен контрол, отколкото превантивна мярка.

Само през 2021 година финансовите щети, причинени от пробиви на данни, са нараснали с 10% на годишна база. Определено е време технологичните компании и криптоплатформите да се вслушат в призива на експертите и да гарантират на своите потребители, че правят всичко възможно да ги защитят.

И понеже 2022 година започна с бум на киберпрестъпления, въпросът, който остава отворен е дали най-накрая ще бъде възприет проактивен подход към сигурността или отново на защитата ще се гледа като на едно неизбежно зло.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК