Експерт: В България все още не сме подготвени срещу кибератаките

Моята най-голяма надежда е, че дигитализацията няма да бъде манипулирана, каза Спас Иванов

14.01.2022 | 21:42 Редактор: Ваня Кузманова

Дигитализация и киберсигурност - какво ще дебне в мрежите през 2022 г.? 

"През изминалите две години видяхме бум на фалшиви новини и невярната информация, която цели да радикализира една част от обществото. Тук говорим за хората, които се придържат тясно към радикални виждания и са изключително податливи на всякакъв тип кибератаки", заяви експертът по киберсигурнос Спас Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Той съветва хората да имат достоверни източници на информация и да не се доверяват сляпо - например на имейли, които получават. И алармира, че трябва да внимаваме при новините, които ни приканват незабавно да извършим някакво действие.  

На въпрос как да защитим данните си, които вече са попаднали под атака, гостът отговори по следния начин: 

"Трябва да преинсталирате компютъра, да стане като чисто нов, да му върнете фабричните настройки, но когато обикновеният човек няма защита, трябва да забрави за тези данни."

Според Спас Иванов в България все още не сме подготвени срещу кибератаките. Това, което експертите по киберсигурност искат да чуят от държавата е, че ще бъдат премахнати всички удостоверителни режими. 

"Това, което предстои на министъра, е да направи юристите свои приятели и да променят законите, да преминем към истинско дигитално управление", посочи Иванов пред Bulgaria ON AIR. 

Неговата най-голяма надежда е, че дигитализацията няма да бъде манипулирана.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК