Министър Караджов: Дигитализацията е изключително важна, изважда наяве скрити въпроси

"Ще се стремим към облекчаване на процедурите", заяви вицепремиерът

23.12.2021 | 09:33 Редактор: Жаклина Иванова
Министър Караджов: Дигитализацията е изключително важна, изважда наяве скрити въпроси

Дигитализацията е най-важният въпрос, който обсъждаме днес. Едва ли ще имате по-голям приятел от мен по тази тема. Защото тя ще служи на поколения напред. Има две направления, по които трябва да работим - документооборота и цифровизацията на строителния процес.

Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред ръководството на Камарата на строителите в България по време на първата съвместна среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

От Камарата изведоха темата като един от основните приоритети пред строителния бранш. Вицепрезидентът на Европейската федерация на строителната индустрия инж. Любомир Качамаков подчерта, че дигитализацията ще дефинира отговорностите, ще осигури прозрачност на строителните фирми и ще даде тласък на сектора.

"Дигитализацията наистина изважда наяве въпроси, които сега стоят скрити. Цифровият строителен процес е по-лесно постижим. От заданието до реализацията на проекта - всички документи да се внасят само в електронен вид в разрешаващата институция. Получаването - само в електронен вид. Няма да има тормозене и разкарване за документи", заяви министърът.

По отношение на документооборота министър Караджов обясни, че правителството ще работи изцяло за електронизиране на документооборота, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Належащи промени в законите за устройство на територията и за обществените поръчки, индексация на цените в строителството, разплащанията с фирмите бяха също сред проблемите, които председателят на Управителния съвет на КСБ инж. Илиян Терзиев постави.

Министърът се ангажира тези въпроси да започнат да се обсъждат експертно, за да се намерят приемливи решения за всички страни.

"По отношение на индексацията има две качества, в които се явява МРРБ. На първо място като един от големите възложители в страната. Този, който възлага, трябва да се отнесе с разбиране към повишаването на цената на строителните материали. Трябва да направим сериозен анализ на данните, за да стигнем до разумни решения. Като цяло съм положително настроен към някакъв вид индексация, но в никакъв случай не автоматична, защото има материали, чиито цени не са се повишили", уточни вицепремиерът Караджов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК